Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy biszkoptowo-winogronowy z żelkami
Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni.
Robimy krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki i jajka, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia do wystudzenia.
Ucieramy margarynę i dodajemy stopniowo zimny budyń.
Troszeczkę kremu zostawiamy do posmarowania wierzchu torta, a pozostały krem dzielimy na pół. Biszkopt przekrawamy na pół, jeden blat torta smarujemy połową kremu, układamy na nim przekrojone winogrona i smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim blatem i smarujemy odłożonym kremem.
Na wierzchu układamy również przekrojone winogrona, żelki i jeszcze dowolną dekorację.
Ten tort zrobiłam na 9 urodziny mojej młodszej córci, była zachwycona.