Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BIszkopt

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 i 1/3 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy kilka kropli
sól szczypta

Krem

śmietana 30% 660 ml
serek mascarpone 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda ok. 1/4 szklanki

Dodatkowo

masa kajmakowa 1 puszka
rurki wafelkowe 2-3 opakowania
pomarańcza 1 sztuka
kiwi 2 sztuki
dekoracja ażurowa 1 opakowanie

Do nasączenia

woda letnia 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier.
Krok 1 - Tort urodzinowy foto
2
Do ubitej piany dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
Krok 2 - Tort urodzinowy foto
3
Dodaję przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu - miksuję jak najkrócej, aby masa była napowietrzona.
Krok 3 - Tort urodzinowy foto
4
Przekładam ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 25cm - piekę ok. 40min. w temp. 160st. C. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
Krok 4 - Tort urodzinowy foto
5
Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubijam do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć. Serek mascarpone miksuję przez chwilę w osobnym naczyniu. Żelatynę rozpuszczam w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i czekam, aż ostygnie. Przekładam serek do śmietanki, dodaję chłodną żelatynę i wszystko razem chwilkę miksuję (można zrobić to ręcznie, aby krem nie zważył się).
Krok 5 - Tort urodzinowy foto
6
Ostudzony biszkopt przekrawam dwukrotnie (mają być 3 blaty - wszystkie nasączam). Dolną część, smaruję połową masy kajmakowej, wykładam część kremu i przykrywam drugim blatem ciasta.
Krok 6 - Tort urodzinowy foto
7
Na drugi blat wykładam resztę kremu (zostawiając 3 łyżki do smarowania boków) i przykrywam ostatnim, trzecim blatem. Wszystko robię w tortownicy, łatwiej wtedy wykładać i wyrównać krem oraz docisnąć blaty ciasta.)
Krok 7 - Tort urodzinowy foto
8
Zdejmuję tortownicę, boki ciasta smaruję pozostawionym kremem. Na wierzch tortu wylewam drugą połowę lekko podgrzanej masy kajmakowej i równo rozprowadzam.
Krok 8 - Tort urodzinowy foto
9
Rurki waflowe docinam do odpowiedniej wysokości i przyklejam do boków.
Krok 9 - Tort urodzinowy foto
10
Dekoruję tort owocami i ażurowymi listkami.
Krok 10 - Tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 23.11.2015 08:33
przepiękny :)
Gabi44 22.11.2015 21:59
Piękna dekoracja,lubię naturę.
DorotaZ 22.11.2015 18:48
Fantastycznie wygląda
berys18 22.11.2015 18:18
piękny tort
Krystyna32 22.11.2015 08:05
bardzo apetyczny
jola91 21.11.2015 21:52
Wspaniale wygląda i na pewno był pyszny ;)
halina17 21.11.2015 21:32
Dobry tort.
Wiktoria29 21.11.2015 21:17
bardzo fajna dekoracja
danusia19671 21.11.2015 21:12
Mega apetyczny:)
Renataj 21.11.2015 21:02
Wspaniały tort: prezentuje się rewelacyjnie i pewnie bardzo smaczny.
ania2610 21.11.2015 20:17
dziękuję bardzo, postawiłam na świeże owoce i wyszło fajnie!
monikaT83 21.11.2015 19:38
Niebiański tort! Każdy by był zadowolony z takiego tortu:)
MAR3STA 21.11.2015 19:25
piękny torcik
mikrusiak 21.11.2015 19:22
ładnie ozdobiony :) dzieło...:)
MałaMi89 21.11.2015 19:10
Pięknie przybrany :)
adelajda 21.11.2015 18:18
Super torcik :)
IZABELA29 21.11.2015 18:08
pięknie wystrojony
Anna169Hosz 21.11.2015 18:00
Też taki chcę:)
Mala 21.11.2015 17:16
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak