Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort urodzinowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropli

Masa budyniowa

mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3/4 kostki

Masa krówkowa

masa kajmakowa 1 puszka
masło 3/4 kostki

Lukier plastyczny

cukier puder 80 dag
glukoza 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda 50 ml

Porada

Dekoracja: gadżety z kolekcji syna. Lukier plastyczny wymaga trochę nakładu pracy, dlatego możemy zastąpić go gotową masa cukrową lub marcepanową.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodajemy cukier.
Krok 1 - Tort urodzinowy foto
2
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Staramy się miksować jak najkrócej.
Krok 2 - Tort urodzinowy foto
3
Ciasto (powinno być lekkie i napowietrzone) przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wym. 28x24cm (może być tortownica, mi chodziło o prostokątny kształt).
Krok 3 - Tort urodzinowy foto
4
Biszkopt pieczemy 40 min. w 170 st. C, po upieczeniu zostawiamy go przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 4 - Tort urodzinowy foto
5
Dzielimy biszkopt na 3 części (najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy łatwiej go przekroić).
Krok 5 - Tort urodzinowy foto
6
Krem kajmakowy: miksujemy miękkie masło na puch i dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej.
Krok 6 - Tort urodzinowy foto
7
Masa powinna być idealnie gładka, robi się trochę rzadka, ale zgęstnieje w lodówce.
Krok 7 - Tort urodzinowy foto
8
Krem budyniowy: w 3/4 szklanki mleka rozrabiamy budyń, cukier i mąkę, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki - wszystko studzimy. Miękkie masło miksujemy i dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Ucieramy krem do białości.
Krok 8 - Tort urodzinowy foto
9
Lukier plastyczny: w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy do niej glukozę i mieszamy. Płyn ten wlewamy stopniowo do cukru pudru mieszając łyżką, gdy zacznie się wiązać i gęstnieć - wyrabiamy rękami (najpierw w misce potem na stolnicy).
Krok 9 - Tort urodzinowy foto
10
Do lukru plastycznego dodajemy zielony barwnik spożywczy i dokładnie wyrabiamy.
Krok 10 - Tort urodzinowy foto
11
Do nasączenia: do 1/2 szklanki przegotowanej wody dodaję łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soku z cytryny. Nasączamy wszystkie części ciasta i składamy tort. Na spodni placek nakładam masę kajmakową, druga część biszkoptu, następnie masa budyniowa i ostatnia warstwa biszkoptu.
Krok 11 - Tort urodzinowy foto
12
Lukier plastyczny wałkujemy na cienki prostokątny placek i nakładamy na ciasto, delikatnie zawijając końcówki pod spód.
Krok 12 - Tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 02.02.2015 11:32
słodki torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak