Przepis i sposób przygotowania na: Tort trzykolorowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu maślanego. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie.
Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części. Do każdej z nich dodać inny budyń i delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto wyłożyć do 3 foremek o średnicy 21 cm każda, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić.
Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy serek mascarpone.
Na talerzu układamy czekoladowy blat ciasta, smarujemy go dżemem porzeczkowym. Następnie położyć blat truskawkowy ciasta, na niego pokrojonego w plastry banana i smarujemy kremem. Całość przykryć blatem waniliowym, na wierzchu ułożyć pozostały krem. Boki obsypać kokosem. Najlepiej schłodzić ok. 2 godziny i dopiero kroić.