Tort truskawkowy z trawą cytrynową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    200 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1,5 łyżki
  • trawa cytrynowa

    siekana 1 łyżeczka
  • młody jęczmień sproszkowany

    1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1/3 łyżeczki

masa

  • truskawki świeże

    500 g
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • syrop klonowy

    ok. 4 łyżki
  • sok z cytryny

  • fix do śmietany

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort truskawkowy z trawą cytrynową foto
Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do utartych jajek dodajemy po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy olej.
2/3 ciasta przekładamy do wysmarowanej 21 cm tortownicy. Resztę mieszamy z trawą cytrynową, jęczmieniem, cukrem waniliowym i wykładamy na białe ciasto.
Krok 2 - Tort truskawkowy z trawą cytrynową foto
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w 170 C.
Schłodzoną śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy , cukier waniliowy, 2 fixy, syrop klonowy i odrobinę soku z cytryny.
Upieczony biszkopt kroimy na pół.
Krok 3 - Tort truskawkowy z trawą cytrynową foto
Dolną warstwę smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy połówki truskawek, przykrywamy warstwą ubitej śmietany.
Krok 4 - Tort truskawkowy z trawą cytrynową foto
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakładamy śmietanę i plasterki truskawek.
Boki posypujemy kolorowymi opłatkami.
Schładzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 22:59
Fajny ,smakowity torcik;)
Motorek 26.06.2017 22:48
pyszny torcik
halina17 26.06.2017 22:37
Dobry tort.
agnieszka214 26.06.2017 21:01
Pycha lubię takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat