Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 8 sztuk
cukier 0,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem truskawkowy

masło 0,5 kg
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
truskawki 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
spirytus 1 łyżeczka

mus truskawkowy

truskawki 50 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 opakowanie

Porada

U mnie tort został przygotowany na specjalną okazję, ale polecam przygotować i bez okazji bo jest pyszny.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Kroki postępowania

1
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka jajek i po wymieszaniu ostrożnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Ciasto przelać do formy 20 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na trzy krążki które dobrze nasączyć dowolnym ponczem.
Krok 1 - Tort truskawkowy foto
2
Krem truskawkowy: Jajko sparzyć i wybić do miski, dodać cukier puder i ubić, następnie dodać mleko i postawić miskę na garnku z gorącą wodą całość ubijać do zgęstnienia, następnie wystudzić. Masło pokroić w kostkę i po jednej kosteczce dodawać do wystudzonego kremu z jajek cały czas ucierać dodając masło nie należy się przejmować tym, że w pewnym momencie masa wygląda jak zwarzona bo tak ma być na koniec kiedy wszystko się już ładnie połączy dodać mus truskawkowy w trakcie dolewania cały czas ucierać, następnie dodać sok cytrynowy i alkohol.
Krok 2 - Tort truskawkowy foto
3
Mus truskawkowy: Żelatynę fiks przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Tort truskawkowy foto
4
Jeden blat ciasta ułożyć na talerzu i zamknąć obręcz tortownicy, następnie posmarować warstwą kremu na którym wylać połowę z truskawek.
Krok 4 - Tort truskawkowy foto
5
na musie z truskawek położyć drugi blat ciasta i też posmarować częścią kremu, a na nim reszta musu z truskawek, przykryć ostatnim krążkiem ciasta i odstawić do lodówki, aby zastygł mus.
Krok 5 - Tort truskawkowy foto
6
Kiedy ciasto zastygnie to ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy, całe ciasto posmarować pozostałym kremem i dowolnie ozdobić.
Krok 6 - Tort truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 24.05.2014 21:00
wspaniały torcik
everay 24.05.2014 16:45
śliczny torcik!
Alex_M 24.05.2014 14:13
świetny tort! :)
halinah 24.05.2014 12:42
bardzo ładnie wygląda :)
Noruas 24.05.2014 11:01
Świetny tort! Aż warto robić urodziny!
Paolcia 24.05.2014 09:06
mnimmmm :) kocham wszystkie torty świata :)
Krzysztof15 24.05.2014 08:54
pyszny torcik
Agnieszka-87-25 24.05.2014 08:39
pyszny torcik
Wafelek2601 24.05.2014 07:53
Pyszniutki tort
cukiereczek 24.05.2014 07:36
Piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak