Tort śmietanowy z malinami

Tort śmietanowy z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • wrzątek

    6 łyżek

krem

  • krem do karpatki

  • mleko

    500 ml
  • maliny

    500 g
  • śmietanka kremowa

    1 l
  • masło

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietanowy z malinami foto
1. Żółtka ubijamy z cukrem. Pianę ubijamy osobno. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodajemy mąki, mieszamy i dodajemy pianę z białek. Wlewamy 6 łyżek wrzątku, mieszamy. Masę przelewamy do blaszki i pieczemy 30-40 min w 170 stopniach.
Krok 2 - Tort śmietanowy z malinami foto
2. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
Krok 3 - Tort śmietanowy z malinami foto
3. Mleko gotujemy, wsypujemy opakowanie kremu karpatkowego. Gdy ostygnie dodajemy masło i miksujemy.
Pierwszy blat nasączamy powstałym sokiem z malin ( jeśli mamy mrożone), można nasączyć też np. herbatą. Nakładamy krem karpatkowy i na niego wysypujemy połowę malin. Przykrywamy drugim blatem.
Krok 4 - Tort śmietanowy z malinami foto
4. Ubijamy śmietankę kremówkę i połowę wykładamy na blat. Przykrywamy kolejnym, nasączamy.
Krok 5 - Tort śmietanowy z malinami foto
5. Śmietaną wyrównujemy boki i wierzch tortu.
Krok 6 - Tort śmietanowy z malinami foto
Resztę śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i rozetkami ozdabiamy tort.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

15.02.2017 13:00
apetycznie wygląda :-)

mirosława4

15.02.2017 08:39
smaczny ten torcik

Krystyna32

15.02.2017 08:27
pyszności :)

Franciszek

15.02.2017 01:19
dobry do kawy

Patrycja33

15.02.2017 00:03
cudnie wygląda :)

MagdalenaIC

14.02.2017 23:36
Brzmi pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat