Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy z frużeliną truskawkową
Kroki postępowania
Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany. Masa ma być puszysta.

Boki oddzielamy nożykiem od formy dopiero wtedy gdy całkiem ostygnie. Zimny kroimy na 3 blaty.

Truskawki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok, gotujemy chwilę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, gdy masa lekko zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy listek żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

4. Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze, skrapiamy częścią ponczu, z połowy frużeliny robimy kleksy na biszkopcie, nie rozprowadzamy równomiernie , przykrywamy 1/3 częścią kremu, na wierzchu ułożyć kolejny blat tortu, nasączamy i powtarzamy tę samą czynność , przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym który nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wierzch i boki, wygładzamy dekorujemy dowolnie wg gustu, schładzamy całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków !
5. Smacznego
