Tort śmietanowo-wiśniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1
  • galaretka wiśniowa

    1 szt
  • śnieżka

    2 szt
  • śmietana 30%

    250 ml
  • śmietan fix

    1 opak.
  • dżem wiśniowy

  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • czekolada

  • mleko

    200 ml
  • wiśnie

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Przepis na biszkopt : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/223487/biszkopt.html
Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem.
Krok 2 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Mleko miksujemy z śnieżkami i do ubitych śnieżek dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szkl gorącej wody. Połowę tej masy wykładamy na dżem.
Krok 3 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Masę wiśniową przykrywamy biszkoptem. Na drugą warstwę biszkoptu nakładamy drugą połowę masy wiśniowej, do której dodajemy odcedzone wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem.
Krok 4 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Cały tort smarujemy ubitą śmietaną z cukrem i śmietan fixem (zostawiamy niewielką ilość masy do dekoracji). Następnie tort obsypujemy startą czekoladą.
Krok 5 - Tort śmietanowo-wiśniowy foto
Tort dekorujemy pozostałą masą śmietanową i wiśniami. Schładzamy min 1 godzinę.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 30.01.2014 08:12
bajeczny torcik :)
Kuchareczka2 11.08.2013 21:15
bajeczny tort
Alex_M 15.07.2013 10:19
pyszny torcik!
Granita 22.05.2013 02:19
uwielbiam:)wszystko,co wiśniowe i z wiśniami
Bernadeta1 12.02.2013 13:14
pyszności taki torcik
caralajna 16.01.2013 08:04
uwielbiam wiśnie
Madziela 23.12.2012 15:00
pysznie wyglada
Adam/ZUB3R 22.11.2012 10:53
wygląda smacznie
teresa18 18.11.2012 11:45
wyborny
Dorota59 22.10.2012 16:57
śliczny i apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat