Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy z borówkami amerykańskimi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
olej 2 łyzki
masa
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 0,5 szklanki
borówki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy z borówkami amerykańskimi

Kroki postępowania

1
Białka i żółtka oddzielić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Gdy będą twarde dodać żółtka i zmiksować. Następnie do naczynia z ubitymi jajkami przesitować mąke i proszek do pieczenia. Dodać olej i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. pół godziny.
Krok 1 - Tort śmietankowy z borówkami amerykańskimi foto
2
Przygotowac żelatynę. Odlać 1/3, resztę ostudzić. Śmietane ubić na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodać cukier puder i zimną zelatynę i zmiksować.
Krok 2 - Tort śmietankowy z borówkami amerykańskimi foto
3
Biskzopta przeciąc na pół i przełożyć masą. Częścią masy posmarować wierzch. Na tym rozrzucić borówki amerykańskie. Polac pozostałą ostudzona już żelatyną. Wstawic do lodówki.
Krok 3 - Tort śmietankowy z borówkami amerykańskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra15 28.08.2012 15:34
świetnie wygląda!
Kekerboom 28.08.2012 15:32
super
Katarzyna47 28.08.2012 15:16
Wygląda wspaniale.
Agnieszka_B 28.08.2012 15:08
Piękny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak