Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
jajko
6 sztuk -
cukie
0,5 szklanki -
śmietana 30%
4 kubeczki -
cukier waniliow
4 op -
smietan - fix lub budyn smieta
2 op -
cytryna
-
kakao
6 lyzek
Przepis i sposób przygotowania tort smietankowy urodzinowy
6 jajek;
- pół szklanki cukru;
- szklanka mąki;
- 6 łyżek kakao;
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.
czasami z powodu braku czasu kupuje gotowe biszkopty potrójne lub 2 jasne i jeden ciemny
Upiec ciasto: Jajka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut w temp.180C (sprawdzać patyczkiem).
Ostudzić biszkopt i przekroić na trzy.
MASA:
- 1 litr śmietany 30% (4 buteleczki 250 ml);
- 4 tzw. podwójne cukry wanilinowe;
- 2 opakowania "śmietan- fix u" lub budyń śmietankowy bez cukru
Śmietanę i naczynie, w którym będzie ubijana schłodzić dobrze w lodówce (ok. 3-4 godzin, ja zwykle kupuję dzień wcześniej i zostawiam na noc).
Schłodzoną śmietanę ubijać na średnich obrotach miksera dodając stopniowo cukry i smietan-fix lub budyń.
PONCZ:
- 1/2 szkl. gorącej wody + 2 łyżeczki cukru + sok z 1/2 cytryny - wymieszać i ostudzić;
Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu, delikatnie spryskać wodą z cytryną (DELIKATNIE!!! nie ma "pływać"), wyłożyć 2/7 bitej śmietany i ostrożnie rozsmarować na biszkopcie. Potem następny krążek, spryskać, położyć 2/7 śmietany - wreszcie trzeci krążek. Wierzch i boki tortu również posmarować śmietaną (resztą).
UDEKOROWAĆ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA WIÓRKAMI CZEKOLADOWYMI, WIÓRKAMI KOKOSOWYMI . JA DODAJE JESZCZE KWIATUSZKI WAFLOWE I INNE OZDOBY .
POLECAM GORĄCO:)
Komentarze (6)