Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serce

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

4 biszkopty Każdy z 4 jaj .wymiar blachy: 28cm na 35cm (składniki na 1 biszkopta)

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem/budyń

mleko 4 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 0,5 szklanki
masło 82% 500 gram
kakao 4 łyżki
czekolada gorzka 1 tabliczka

dodatkowo

wiśnie bez pestek 500 gram
masa cukrowa 1,5 kg

Porada

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serce

Kroki postępowania

1
Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.

Krem podziel na 2 części i do jednej dodaj 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczoną i ostudzoną w kąpieli wodnej.
Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
Krok 1 - Tort serce foto
2
Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
Krok 2 - Tort serce foto
3
Następnie trzy biszkopty połóż jeden na drugi i wytnij górne krawędzie serca, a z 4 biszkoptu wytnij dół serca po 3 takie same elementy. Posmaruj każdy blat biszkoptu kremem , z jednej strony jasny krem, a z drugiej czekoladowy.
Krok 3 - Tort serce foto
4
Przełóż ciasto dowolnym smakiem np. malinowo-wiśniowym. Ja zazwyczaj robię dwa smaki wtedy goście mają wybór. Tak kolejno składamy cały tort. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
Krok 4 - Tort serce foto
5
Masę cukrową barwimy na odpowiednie kolory do dekorowania elementów.
Krok 5 - Tort serce foto
6
Rozwałkuj masę cukrową podsypując cukrem pudrem aby nie przywierała do stolnicy. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki.
Krok 6 - Tort serce foto
7
Wykonaj dowolna dekoracje . Z masy cukrowej wykonaj ozdobny wałek, który dajemy na dół tortu ,aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu masy. Wykonaj pozostałe dekorację według własnego pomysłu.
Krok 7 - Tort serce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 21.11.2014 08:32
To życzę powodzenia :) Moje torty można zobaczyć wpisując na fb Torti i ciasta Marta Rogoźno, bo tutaj chyba nie mogę wkleić linka?
turkus3 21.11.2014 08:18
przepiękny tort - ja też się dzisiaj przymierzam do masy cukrowej - mężowi na urodziny robię w formie koszuli z krawatem - jego mina jutro będzie bezcenna. już dawno nie robiłam nic z masy cukrowej :-) to będzie moje 4 ciasto.
Marta Ryżek-Kalkowska 20.11.2014 20:49
Dziękuję - uwielbiam robić takie torty i mam ich juz z 300 na koncie :)))
iziona 20.11.2014 18:20
Przepiękny !
jola91 20.11.2014 16:05
Piękny torcik
Marta Ryżek-Kalkowska 20.11.2014 16:03
Dziękuję :) Był elegancki na elegancką imprezę.
Mira85 20.11.2014 13:48
Wygląda bardzo elegancko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak