Tort sałatkowy z tuńczykiem

Tort sałatkowy z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krążki szpinakowe:

  • jajka

    7 szt
  • szpinak świeży

    250 g
  • olej

    1/2 szk
  • mąka

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól

  • pieprz

Sałatka:

  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszki
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • ogórek konserwowy

    5 szt
  • por

    1 szt
  • jajka

    4 szt
  • majonez

    7 łyżek
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Masę szpinakową podzielić na 3 części. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową. Upiec 3 krążki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Sałatka:
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, kukurydzę odsączyć z zalewy najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki konserwowe pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i osobno żółtka.
Przygotowanie:
Tuńczyka połączyć z 3 łyżkami majonezu, dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną pastę wyłożyć na szpinakowym krążku. Przykryć drugim szpinakowym krążkiem. Kukurydzę połączyć z ogórkiem, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Całość wyłożyć na szpinakowy krążek i przykryć kolejnym szpinakowym krążkiem. Białka jaj połączyć z porem, dodać 2 łyżki majonezu, sól oraz pieprz, wymieszać. Wyłożyć na wierzch torta. Na koniec całość posypać żółtkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

20.08.2017 11:04
wygląda obłędnie, na pewno wykorzystam. Przepis zabieram do książki.

Bożena Matuszczyk

19.08.2017 15:43
Smakowity torcik;)

Kuchcik gotuje

18.08.2017 18:31
Świetny pomysł, wygląda bardzo smakowicie :)

jejkuchnia

18.08.2017 16:45
Piękny. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat