Przepis i sposób przygotowania na: Tort Ruch - Chorzów
Z soku cukru i wody robimy poncz do nasączenia biszkoptu.
Chałwę rozkruszyć na drobniutko.
1.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając na przemian cukier i żółtka, następnie mieszamy mąki razem z proszkiem do pieczenia,sodą i delikatnie łączymy z masą białkową .Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 min do suchego patyczka w 180 stopniach. po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na 3 blaty ,2 blaty nasączamy ponczem
2.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodajemy śmietan fixy, 1/4 ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji i obłożenia tortu.
2.
Do pozostałej ubitej śmietany dodajemy pokruszoną chałwę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia
3..
.Napis Ruch Chorzów zrobiłam trzy dni wcześniej z masy cukrowej .
Składanie tortu.
1 blat smarujemy dżemem nakładamy cześć kremu nakładamy 2 blat i robimy to samo .Nakładamy 3 blat , dociskamy rękami brzegi tortu i smarujemy cały tort kremem bez chałwy.,obsypujemy posypką z masy cukrowej.
3.
Nakładamy napis, ozdabiamy według uznania.