Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Puchatkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem do tortów śmietankowy 2
Biszkopt 3-4 blaty
Dekoracje
cytryna
zapach do ciast
masło
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Puchatkowy

Biszkopt:
10 jaj
2 niepełne szklanki cukru (ponad 1,5 szkl.)
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sypkie produkty i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Wersja1: Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Włożyć na kilka minut do lodówki (ciasto nie będzie przywierać). Wyjąć, wlać masę i wstawić do nagrzanego do 180stopni piekarnika. Piec ok. pół h. **z doświadczenia wiem, że co piekarnik to inny czas :D Biszkopt przetrzymać 5min w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Ewentualnie zastosować "terapię szokową" - po wyjęciu z piekarnika rzucić nim z wysokości ok.20cm :)
Wersja2: Prodiż - przestarzała opcja, jednak wciąż najlepsza przy pieczeniu biszkoptów na tort!

Poncz:
Wystudzone ciasto przekroić na 3-4 placki (zależy, jak wyrośnie ciasto). Nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Krem:
Przyznam, że użyłam gotowych w torebce. Proszek z dwóch opakowań zmiksować z mlekiem, a następnie wlać kilka kropel zapachu pomarańczowego do ciast i dodać miękkie masło.

Dżem:
Robiony kilka miesięcy wcześniej. Agrest z porzeczką - idealny do tortów z kremem śmietankowym. Przełamuje słodycz cierpkim smakiem i lekką kwasowością.

Poszczególne blaty ciasta przekładać na przemian dżemem i kremem. Zostawić 1/3 kremu na wierzch.
Boki obsypałam wafelkiem zielonym i łososiowym. Na wierzch położyłam jadalny opłatek (wiem, że niektórzy smarują go masłem przed położeniem na krem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 15.11.2013 18:58
kolorowo :)
polly66 10.11.2013 12:13
Wiadomo, że najlepszy własny. Ciasto było robione późnym wieczorem, a że ostatnio krem budyniowy wyszedł z grudkami, nie chciałam ryzykować...no i byłam już zmęczona ;) Aczkolwiek "patent" z zapachem do ciast polecam jak najbardziej - wzbogaca smak ;)
barbara11561 10.11.2013 11:59
świetnie wygląda,ale mnie nie przekonują kremy z torebek:)
2milutka 10.11.2013 11:45
jaki śliczny:)
mariel78 10.11.2013 11:45
słodkie cudo
babajaga1969 10.11.2013 11:43
piękny, właściciel torcika musi być zachwycony
wirtualnykucharz 10.11.2013 11:34
oho ho , jaki ladny
Renata9 10.11.2013 11:34
pyszny i piękny torcik
cukiereczek 10.11.2013 11:29
piękny tort dla najmłodszych
iwi 10.11.2013 11:17
Niebanalne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak