Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort owocowy z białą czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jaja 5
cukier kryształ 1szklanka
proszek do pieczenia 3łyżeczki
mąka ziemniaczana 1szklanka
mąka tortowa 3 łyżki

krem z białej czekolady

biała czekolada 2
śmietana kremowa 30% 1,200l
śmietan fix 4

ustrojenie

truskawki 500g
wino białe 200g
borówki 500g
mięta 5szt
kolorowy opłatek 2op

Przepis i sposób przygotowania na: tort owocowy z białą czekoladą

Biszkopt
oddzielić białka od żółtek, białka wlać do wysokiego naczynia , do osobnej miski wsypać mąkę ziemniaczaną ,mąkę tortową i proszek do pieczenia a następnie dobrze wymieszać . Ubić na sztywną pianę białka a następnie dodać żółtka i miksować ok 1min , dodać cukier powoli nie przerywając miksowania a na koniec mąkę i mieszać drewnianą kopystką . Ciasto wlać do formy kwadratowej 23-26cm wyłożonej papierem na spodzie i wstawić do lekko ogrzanego piekarnika piec ok 30min w temperaturze 180stopni po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia . Jak biszkopt będzie zimny wyjmujemy z formy a następnie należy go przekroić na pół poziomo.
Krem
śmietanę kremówkę wlać do garnka dodać połamaną czekoladę a następnie ogrzewać wciąż mieszając aż czekolada się rozpuści , następnie dobrze schłodzić dodać śmietan fix i ubić na sztywno
łączenie biszkoptu z kremem i owocami
przełożyć biszkopt kremem dodając w środek owoce a następnie posmarować tort dookoła kremem i udekorować owocami z miętą a boki tortu obsypać kolorowym opłatkiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak