Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort owocowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

cukier 235 g
mąka tortowa 170 g
mąka ziemniaczana 50 g
jajko 7 szt
sól 1 szczypta

Masa budyniowa

budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 5 łyżek
mleko 500 ml
serek mascarpone 500 g

Przełożenie

galaretka jagodowa 2 opakowania
gorąca woda 4 szklanki
brzoskwinie w puszce 5 połówek

Nasączenie

pomarańcze 4-5 szt (360 ml soku)

Dekoracja

śmietana 36% 150 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 połówka
galaretka kilka kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy

Kroki postępowania

1
Galaretki jagodowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując w sumie 1 szklankę wody ( ja wymieszałam 2 galaretki z 4 szklankami gorącej wody). Wlać do płaskiego naczynia np. do szklanej formy do tarty ( o średnicy 27 cm) wyłożonej folią aluminiową, ostudzić i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
Krok 1 - Tort owocowy foto
2
Przygotować biszkopt: białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i miksować aż uzyska się szklistą masę.
Krok 2 - Tort owocowy foto
3
Do masy z białek dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując.
Krok 3 - Tort owocowy foto
4
Mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszać. Dodawać mąki do ubitej masy stopniowo (po 1/3 części mąki) za każdym razem krótko miksując.
Krok 4 - Tort owocowy foto
5
Wlać ciasto biszkoptowe do wysokiej okrągłej tortownicy (o średnicy 26 cm), której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia . Wyrównać szpatułką powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i ostudzić przez kilka minut. Wyjąć biszkopt z formy przewracając do góry dnem, zdjąć z niego papier i gdy całkowicie ostygnie przekroić na 3 części.
Krok 5 - Tort owocowy foto
6
Przygotować masę budyniową: ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu z mlekiem i cukrem (5 łyżek). Ostudzić. Do budyniu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 6 - Tort owocowy foto
7
Galaretkę wyjąć z formy przewracając do góry dnem, ściągnąć folię, pokroić w kostkę, podzielić na 2 części. Zostawić kilka kostek do ozdobienia tortu.
Krok 7 - Tort owocowy foto
8
Pociąć w kosteczkę odsączone z zalewy brzoskwinie, podzielić na 2 części. Jedną połówkę pociąć na wąskie plasterki aby później ozdobić tort.
Krok 8 - Tort owocowy foto
9
Wycisnąć sok z pomarańczy. Podzielić na 3 części (po 120 ml) i skropić jeden blat biszkopta.
Krok 9 - Tort owocowy foto
10
Położyć jedną część galaretki i brzoskwiń.
Krok 10 - Tort owocowy foto
11
Rozsmarować ½ części masy budyniowej. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i rozłożyć galaretkę, brzoskwinie i masę budyniową. Przykryć biszkoptem i ponownie nasączyć sokiem.
Krok 11 - Tort owocowy foto
12
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę 36% z cukrami. Posmarować wierzch i boki tortu. Na koniec udekorować tort galaretką i brzoskwinią. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 12 - Tort owocowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 12.05.2015 07:02
wygląda super
Krzysztof15 06.05.2015 18:04
bardzo smaczny
inka2012 06.05.2015 17:19
kuszący ! :)
miodunka 06.05.2015 15:40
tort wygląda smakowicie!!
Ola1young 06.05.2015 15:09
smakowity tort :)
Betina#45 06.05.2015 14:53
wspaniały ;) w środku wygląda rewelacyjnie ;)
irenka 06.05.2015 14:49
piękny i przepyszny tort
gosia561 06.05.2015 13:55
taki pyszny i letni
pestka 06.05.2015 12:34
smaczny deser
Babeczka35 06.05.2015 11:12
Śliczny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak