Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy z nutą cytryny
Krem budyniowy : 100 g margaryny roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, zdjąć z ognia. W tym czasie zagotować mleko z cukrem i wrzące dodawać do mąki ciągle mieszając połączyć razem, postawić na płycie i chwilę zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić. Pozostałą margarynę i masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyń i ucierać aż się połączy. krem doprawić do smaku sokiem z cytryny,aromatem rumowym, spirytusem (opcjonalnie) Krem podzielić na dwie części, białej zostawić nieco więcej , a do reszty dodać kakao, połączyć.
Krem cytrynowy: masło roztopić, letnie wlać do miski, dodać żółtka i cukier, miskę postawić na garnku z wrzątkiem i ubijać składniki , aż masa zgęstnieje, na koniec połączyć ją z sokiem z cytryny.Musimy uważać aby masa się nie zagotowała bo się zważy.Gotową masę wystudzić. Z tej porcji wychodzi niewiele kremu tylko tyle aby posmarować jeden blat.
Przygotować poncz z podanych składników (powinien być chłodny)
Placki przekroić każdy na dwa blaty, przekładać kremami , pamiętając aby każdy nasączyć ponczem. kolejność przekładania: -biszkopt -krem kakaowy -blat orzechowy -krem cytrynowy -blat orzechowy -krem kakaowy -biszkopt jasny Cały tort posmarować jasnym kremem i udekorować dowolnie.