tort orzechowy

tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    6 szt.
  • orzechy włoskie

    do smaku
  • budyń czekoladowy

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.do biszkopta można dać orzechy zmielone ja tak dałam.biszkopt dzielimy na 2 części i nakładamy budyń zrobiony wg.przepisu na op.i smarujemy dolna cześć biszkopta i przykładamy druga połowa.na wierzch polewamy znowu masą i układamy orzechy wstawiamy do lodówki.napisałam orzechy do smaku bo ja dałam dużo
wierzch sypiemy czekolada

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sara1 11.02.2013 13:53
fajne i pomysłowe ciasto
Pomocnik 11.02.2013 13:51
ale pyszny
IwonaDD 11.02.2013 13:38
uwielbiam orzechy pod każdą postacią,a taki torcik to swietna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat