Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowo-czekoladowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy

białko 6 szt
sól 1 szczypta
cukier 6 łyżek
żółtko jajek 6 szt
orzechy włoskie mielone 2 szklanki
mąka tortowa 6 płaskich łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto kokosowe

białko 5 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 150 g

Masa (część wspólna)

żółtko jajek 5 szt
cukier 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko 2 szklanki
masło 400 g

Masa czekoladowa

kakao 1 łyżka
czekolada gorzka 50 g
rodzynki 1/2 szklanki
wódka 50 ml
wiśnie (całe z konfitury) 20 szt

Masa ananasowa

ananas z puszki 1 puszka

Pozostałe składniki

wiórki kokosowe 4-5 łyżek
czekolada gorzka 50 g
wódka 20 ml (do pokropienia biszkoptu)

Porada

Wierzch tortu można posypać płatkami migdałów zamiast wiórkami kokosowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
Przygotować biszkopt orzechowy: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskania szklistej piany, dodawać po jednym żółtku i miksować tylko do połączenia się składników. Wsypać zmielone orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach).
Krok 1 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
2
Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (rozmiar formy 32x20). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i wyjąć biszkopt z formy odwracając ją do góry dnem, po ok. 5 minutach zdjąć papier, ostudzić całkowicie biszkopt orzechowy i przekroić na pół.
Krok 2 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
3
Przygotować ciasto kokosowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i ubić na szklistą pianę. Dodać wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach).
Krok 3 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
4
Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (rozmiar formy 32x20). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto kokosowe wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 4 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
5
Przygotować masę: żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i tortową, dalej ucierać. Dodać mleko (1/2 szklanki) i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Krok 5 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
6
Mleko zagotować (1 i 1/2 szklanki). Do gotującego się mleka dać masę z żółtek i gotować aż zgęstnieje ciągle mieszając. Zostawić do wystygnięcia.
Krok 6 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
7
Masło dobrze utrzeć. Dodawać do masła stopniowo po łyżce masy mleczno-żółtkowej, cały czas ucierać aż powstanie jednolita masa. Masę podzielić na 2 części.
Krok 7 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
8
Przygotować masę czekoladową: jedną część masy dobrze wymieszać z kakao i wódką. Odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu tortu (ok. 4-5 łyżek). Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę, sparzone rodzynki, całe wiśnie wybrane z konfitury. Całość delikatnie wymieszać.
Krok 8 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
9
Przygotować masę ananasową: drugą część masy wymieszać z drobno pokrojonym w kosteczkę ananasem z puszki.
Krok 9 - Tort orzechowo-czekoladowy foto
10
Ułożyć warstwy tortu: najpierw położyć biszkopt orzechowy, pokropić biszkopt wódką, wyłożyć masę czekoladową, położyć biszkopt kokosowy, wyłożyć masę ananasową, położyć biszkopt orzechowy, posmarować odłożoną masą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Krok 10 - Tort orzechowo-czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 18.05.2015 17:50
Wygląda smakowicie..;-)
ilka01 18.05.2015 15:24
pychota :)
jagoda5913 18.05.2015 15:20
Smakowity....
Adamorek 18.05.2015 14:37
jeden z moich ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak