Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Olaf

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka

Krem budyniowy

budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
masło miękkie 140 gram

Krem maślany

masło lub margaryna 200 gram
cukier puder ok. 400 gram
sok z cytryny 1 sztuka
sól 1 szczypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mleko 4 łyżki
kakao 1 łyżka

Nasączenie

cytryna 1 sztuka
woda 300 ml
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

powidła śliwkowe 4-5 łyżek
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Olaf

Biszkopt powinniśmy upiec dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy aby ciasto lepiej rosło. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Możemy również podzielić składniki na pół i upiec dwa biszkopty z 3 jajek. Wtedy pieczemy je około 25 minut. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałej części rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec ucieramy masło na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem maślany: Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól i stopniowo na przemian cukier puder oraz mleko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Kiedy krem będzie biały i puszysty odkładamy około 1/4 część, którą łączymy kakao. Nasączenie: Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Gotujemy z wodą i cukrem. Przecedzamy i zostawiamy aż ostygnie. Na kartce formatu A4 drukujemy bądź odrysowujemy postać bałwanka. Wycinamy poszczególne elementy. Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Wszystkie części bałwanka układamy tak ,aby zmieściły się na każdym blacie. Wykrawamy nożem. Najpierw układamy jedną warstwę, doklejamy elementy za pomocą powideł. Całość nasączamy, smarujemy cienko powidłami. Nakładamy cały krem budyniowy. Na wierzchu układamy drugą warstwę bałwanka, również sklejając części za pomocą powideł, nasączamy. Brązowym kremem maślanym smarujemy ręce i włosy, białym resztę. Z odpowiednich kolorów masy cukrowej wykrawamy oczy, nos, buzię i guziki. Doklejamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak