Przepis i sposób przygotowania na: Tort nalesnikowy pieczarkowo - szpinakowy
Cebulę pokroić dość drobno, poddusić odrobinę na patelni i dodać pokrojone pieczarki. Dodać pieprz, sól i oregano. Dusić na średnim ogniu do miękkości . Zdjąć pokrywkę z patelni, podkręcić płomień na MAX i odparowac cały sok z pieczarek.
Szpinak rozmrozić i dusić i odparować z niego całą wodę, dodać pieprz i sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/3 startego sera.
W tortownicy ułożyć jeden naleśnik, rozsmarować na nim równo szpinak i przykryć kolejnym naleśnikiem. Lekko przestudzone pieczarki wymieszać z połową pozostałego sera. Układać na przemian pieczarki i naleśniki tak aby zakończyć tort naleśnikiem. Z wierzchy sypiemy pozostały ser i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
SOS:
Przecier pomidorowy wlewamy do garczka i gotujemy. Doprawiamy sola pieprzem , cukrem oraz kwaskiem do smaku. Z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy ją do przecieru i mieszając zagotowujemy. Kiedy sos zgęstnieje znaczy ze jest gotowy.
Powstałym sosem polewamy nasz tort.