Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort nalesnikowy pieczarkowo - szpinakowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki 5 szt
pieczarki 800 g
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
szpinak mrożony 1 op
ser żółty 250 g
sól do smaku
pieprz do smaku
przecier pomidorowy 0,5 l
cukier do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
masło wedle uznania
mąka wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort nalesnikowy pieczarkowo - szpinakowy

tort:
Cebulę pokroić dość drobno, poddusić odrobinę na patelni i dodać pokrojone pieczarki. Dodać pieprz, sól i oregano. Dusić na średnim ogniu do miękkości . Zdjąć pokrywkę z patelni, podkręcić płomień na MAX i odparowac cały sok z pieczarek.
Szpinak rozmrozić i dusić i odparować z niego całą wodę, dodać pieprz i sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/3 startego sera.
W tortownicy ułożyć jeden naleśnik, rozsmarować na nim równo szpinak i przykryć kolejnym naleśnikiem. Lekko przestudzone pieczarki wymieszać z połową pozostałego sera. Układać na przemian pieczarki i naleśniki tak aby zakończyć tort naleśnikiem. Z wierzchy sypiemy pozostały ser i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

SOS:
Przecier pomidorowy wlewamy do garczka i gotujemy. Doprawiamy sola pieprzem , cukrem oraz kwaskiem do smaku. Z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy ją do przecieru i mieszając zagotowujemy. Kiedy sos zgęstnieje znaczy ze jest gotowy.
Powstałym sosem polewamy nasz tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 06.06.2013 20:06
mniam-smakowite
Anna571 03.01.2013 13:19
Wyglada przepysznie!! :)
czarnyaniol1990 03.01.2013 08:41
mniam :)
czarnyaniol1990 03.01.2013 08:41
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak