Tort na różne okazje

Tort na różne okazje

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    10 sztuk
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    30 dag
  • cukier

    30 dag
  • mleko

    500 ml
  • żółtka jaj

    8 sztuk
  • mąka ziemniaczana

    2 dag
  • konfitura wiśniowa

    10 dag
  • syrop cukrowy

    100 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    5 dag
  • kiwi

    2 sztuki
  • posypka kolorowa

    2 łyżki
  • ananas z puszki

    0,5 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy.
Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną.
Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić. Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

28.11.2013 17:07
wygląda super!

Seba

21.08.2013 08:45
bardzo piękny

Wafelek2601

19.01.2013 20:19
Super torcik

anulka69

02.11.2011 10:18
wygląda pysznie

malaczarna23

25.10.2011 10:34
przepiękny

agnieszka214

30.07.2011 07:03
wspaniały

Mysiunia

13.02.2011 16:29
ślicznie się prezentuje! :)

MAR3STA

02.02.2011 16:14
piękny torcik;)

misia53

28.01.2011 14:45
Jestem łasuchem i zachwycam się Twoimi tortami.

aga130982

26.01.2011 11:36
śliczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat