Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 79 urodziny .Zrobiony dla dziadka.
Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.
Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.
3.
Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym ,nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy. Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi ,dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -srowego. Dekorujemy według swojego uznania.