Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na 79 urodziny .Zrobiony dla dziadka.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
jajko 7 szt
mąka tortowa 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier waniliowy 1 op
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyzeczki
sól szczypta
Krem:
śmietana 30% 800 ml
serek mascarpone 400 gr
fix do śmietany 3 op
cukier puder 3 łyżki
dżem wiśniowy 1 słoik
dżem brzoskwiniowy 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Krem: 1 op.Dr.Oetkera waniliowy
orzechy włoskie
róże do dekoracji

Porada

Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na 79 urodziny .Zrobiony dla dziadka.

1.
Sposób wykonania.;Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą,delikatnie łączymy z masą białkową.Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm ,pieczemy 40 - 50 min , najlepiej do suchego patyczka.w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2.
Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, Krem śmietankowo -serowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.
3.
Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, , nakładamy kremu śmietankowo - serowego ,na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym ,nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy ,równamy. Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi ,dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -srowego. Dekorujemy według swojego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 27.01.2017 09:23
Dziękuję za miłe komentarze.;)
gusia1000 26.01.2017 20:41
Mistrzowski tort.
Aleksandra/Olcia 26.01.2017 12:45
Piękny jubileusz i cudny tort :)
Bożena Matuszczyk 26.01.2017 11:17
Gosiu zapraszam i również na smaczną kawusie .Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze.;)
Futka 26.01.2017 10:55
Bajeczny torcik
pestka 26.01.2017 10:46
wygląda uroczo :)
gosia56 26.01.2017 10:42
Super masz talent zjadłabym kawałeczek bo dawno nie jadłam tortu ;)
MagdalenaIC 26.01.2017 10:24
Wygląda wspaniale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak