Tort mocno porzeczkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    5 sztuk

krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier

    1/2 szklanki
  • porzeczki czerwone

    400 g
  • żelatyna

    3 łyżeczki

poncz

  • woda

    1/3 szklanki
  • herbata czarna

    1 sztuka
  • spirytus

    3 łyżki
  • wino czerwone

    1/3 szklanki

galaretka porzeczkowa

  • porzeczki czerwone

    20 dkg
  • żelatyna

    2 łyżeczki

pozostałe

  • konfitura z czarnej porzeczki

    1 słoiczek
  • orzechy włoskie

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort mocno porzeczkowy foto
Biszkopt:

Białka wbijam do miski i ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku stopniowo i ubijam aż masa będzie puszysta mocno. Mąki przesiewam dodaję kakao, proszek do pieczenia i mieszam dokładnie. Dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam delikatnie łyżką drewnianą od spodu.
Krok 2 - Tort mocno porzeczkowy foto
Spód formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i wykładam na deskę górą do dołu.


Krok 3 - Tort mocno porzeczkowy foto
Krem:
Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka i gotuję aż owoce zrobią się miękkie, dodaję cukier. Przekładam na sito i przecieram żeby uzyskać tylko sok.
Krok 4 - Tort mocno porzeczkowy foto
Żelatynę namaczam łyżeczką wody, następnie dodaję 6 łyżek wody gorącej i rozpuszczam w mikrofali albo kubek wkładam do garnuszka z gorącą wodą. Dodaję do soku , mieszam i wstawiam wystudzone do lodówki na noc.Na drugi dzień miksuję blenderem galaretkę


Krok 5 - Tort mocno porzeczkowy foto
Śmietanę kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i chwile ubijam ale nie ma sztywno. Dodaję galaretkę porzeczkową i ubijam aż masa będzie dobrze ubita i połączona.

Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę w 1/3 szklance wody. Dodaję spirytus i wino.

Krok 6 - Tort mocno porzeczkowy foto
Galaretki:
Porzeczki zagotowuję w rondelku jak będą miękkie przecieram przez sito. Do gorącego soku dodaję rozpuszczoną żelatynę Wystudzony sok przelewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki. Jak stężeją wkładam na trzy sekundy do gorącej wody i nacinam woreczek z boku galaretki ładnie wyjdą.

Z kremu odkładam 4 łyżki i przekładam do woreczka ze szprycą
Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą z porzeczek, następnie 1/3 kremu smaruję. Układam kolejny blat, smaruje kremem.. Ostatni blat też nasączam ale już nie tak mocno. Torcik jak jest dobrze nasączony jest bardzo wilgotny i lepszy o czym się przekonałam. Górą tartu smaruję pozostałym kremem, i boki także. Szprycą wyciskam dowolne dekoracje, układam galaretki porzeczkowe, porzeczki czerwone i dekoruje miętą.Orzechy miksuję blenderem i smaruję nimi boku tortu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 12.11.2015 10:09
Przepiękny ten Twój tort !
Poison1988 12.11.2015 08:00
istne arcydzieło :)
misia53 12.11.2015 00:40
Pogoda się popsuła i słodkości pojawiły się i to jakie?!
Ewa Wojtaszko 11.11.2015 22:00
bardzo apetycznie wygląda,i ten kolor !
Malinka 11.11.2015 21:35
Aż ślinka cieknie...SUPER!
Wiesława1 11.11.2015 21:08
Super torcik
Wiktoria29 11.11.2015 20:41
kuszący i do tego te smaki
Lis 11.11.2015 20:11
Ten tort wygląda po prostu zachwycająco:)
Renataj 11.11.2015 20:10
Pysznie wygląda:)
IKrakowianka 11.11.2015 19:59
musiał być przepyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat