Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort mocno porzeczkowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier kryształ 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 5 sztuk

krem

serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 500 ml
cukier 1/2 szklanki
porzeczki czerwone 400 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

poncz

woda 1/3 szklanki
herbata czarna 1 sztuka
spirytus 3 łyżki
wino czerwone 1/3 szklanki

galaretka porzeczkowa

porzeczki czerwone 20 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

pozostałe

konfitura z czarnej porzeczki 1 słoiczek
orzechy włoskie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort mocno porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt:

Białka wbijam do miski i ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku stopniowo i ubijam aż masa będzie puszysta mocno. Mąki przesiewam dodaję kakao, proszek do pieczenia i mieszam dokładnie. Dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam delikatnie łyżką drewnianą od spodu.
Krok 1 - Tort mocno porzeczkowy foto
2
Spód formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i wykładam na deskę górą do dołu.


Krok 2 - Tort mocno porzeczkowy foto
3
Krem:
Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka i gotuję aż owoce zrobią się miękkie, dodaję cukier. Przekładam na sito i przecieram żeby uzyskać tylko sok.
Krok 3 - Tort mocno porzeczkowy foto
4
Żelatynę namaczam łyżeczką wody, następnie dodaję 6 łyżek wody gorącej i rozpuszczam w mikrofali albo kubek wkładam do garnuszka z gorącą wodą. Dodaję do soku , mieszam i wstawiam wystudzone do lodówki na noc.Na drugi dzień miksuję blenderem galaretkę


Krok 4 - Tort mocno porzeczkowy foto
5
Śmietanę kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i chwile ubijam ale nie ma sztywno. Dodaję galaretkę porzeczkową i ubijam aż masa będzie dobrze ubita i połączona.

Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę w 1/3 szklance wody. Dodaję spirytus i wino.

Krok 5 - Tort mocno porzeczkowy foto
6
Galaretki:
Porzeczki zagotowuję w rondelku jak będą miękkie przecieram przez sito. Do gorącego soku dodaję rozpuszczoną żelatynę Wystudzony sok przelewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki. Jak stężeją wkładam na trzy sekundy do gorącej wody i nacinam woreczek z boku galaretki ładnie wyjdą.

Z kremu odkładam 4 łyżki i przekładam do woreczka ze szprycą
Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą z porzeczek, następnie 1/3 kremu smaruję. Układam kolejny blat, smaruje kremem.. Ostatni blat też nasączam ale już nie tak mocno. Torcik jak jest dobrze nasączony jest bardzo wilgotny i lepszy o czym się przekonałam. Górą tartu smaruję pozostałym kremem, i boki także. Szprycą wyciskam dowolne dekoracje, układam galaretki porzeczkowe, porzeczki czerwone i dekoruje miętą.Orzechy miksuję blenderem i smaruję nimi boku tortu.
Krok 6 - Tort mocno porzeczkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 12.11.2015 10:09
Przepiękny ten Twój tort !
Poison1988 12.11.2015 08:00
istne arcydzieło :)
misia53 12.11.2015 00:40
Pogoda się popsuła i słodkości pojawiły się i to jakie?!
Ewa Wojtaszko 11.11.2015 22:00
bardzo apetycznie wygląda,i ten kolor !
Malinka 11.11.2015 21:35
Aż ślinka cieknie...SUPER!
Wiesława1 11.11.2015 21:08
Super torcik
Wiktoria29 11.11.2015 20:41
kuszący i do tego te smaki
Lis 11.11.2015 20:11
Ten tort wygląda po prostu zachwycająco:)
Renataj 11.11.2015 20:10
Pysznie wygląda:)
IKrakowianka 11.11.2015 19:59
musiał być przepyszny!
MałaMi89 11.11.2015 19:57
Super tort! Szkoda, że ja nie mam takich talentów :)
Janina 11.11.2015 19:57
Ale pycha ;)
Renata9 11.11.2015 19:32
Pyszny i piękny torcik :-)
mirosława4 11.11.2015 18:58
zjadłabym kawałek :)
2milutka 11.11.2015 17:52
Twoje wypieki wciąż mnie zachwycają !
ania2610 11.11.2015 17:39
torcik prezentuje się znakomicie - piękna kolorystyka :)
Bernadeta1 11.11.2015 17:23
"palce lizać" taki piękny i smaczny torcik
Agata3 11.11.2015 17:04
Przepyszny tort ;)
Justi2401 11.11.2015 16:36
Wspaniały tort, cieszy oko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak