Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Miś

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 11 szt
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 15 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kakao 3 łyżki
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
śmietana 30% 1/2 litra
śmietan fix 2 szt
foremka w ksztalcie misia 1 szt
czekolada biała 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 2 (zielone)
woda 9 (gorąca)
brzoskwinie 4 szt
czekolada 1/2 w proszku

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Miś

Z podanych składników pieczemy 3 biszkopty:

biszkopt pierwszy do przekładania:

5 jaj
1 szklanka cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
kakao
Żółtka utrzeć z cukrem i goraca woda, dodac make z proszkiem do pieczenia, kakao oraz ubita piane, wymieszac ciasto, wylozyc do foremki w kształcie misia, piec ok 40 minut.

biszkopt drugi do dekoracji ciemny
3 jaja
1/2 szklanki cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
czekolada ciemna w proszku
Ciasto przygotowujemy tak jak pierwszy biszkopt, można piec w tortownicy.

biszkopt trzeci do dekoracji jasny
3 jaja
1/2 szklanki cukru
3 lyzki gorącej wody
5 lyzek mąki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
czekolada biała w proszku
Ciasto przygotowujemy tak jak pierwszy biszkopt, można piec w tortownicy.

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Studzimy.

Owoce obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Gdy biszkopt do przekładania wystygnie dzielimy go na dwie części.

Śmietanę kremówkę ubijamy z kilkoma łyżkami cukru i smietan fixem.

Warstwy:
Biszkopt
masa śmietanowa
owoce
galaretka pocięta w paski
biszkopt

Misia przełożonego masą i owocami smarujemy całego pozostałą masą śmietanową.

Biszkopt ciemny i jasny do dekoracji kruszymy w osobnych naczyniach i posypujemy okruszkami by powstało futerko misia.

Zielonymi wiórkami kokosowymi zaznaczyłam łapki i uszy oraz brzuszek misia.

Oczy i nos zrobione są z białej i ciemnej czekolady.

Usta z galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 20.01.2017 13:09
Świetny, super na dziecięca imprezkę.
Ela15 23.08.2016 11:30
fajnie się prezentuje
dorotka0000025 06.12.2013 10:43
polecam przepis do wyprobowania
Róża1 08.10.2013 20:42
świetny pomysł dla małych solenizantów:-)
olkaaa 19.09.2013 09:46
ciekawy pomysł
dorotka0000025 04.09.2013 14:04
dziekuje ;)
Megg 03.09.2013 12:34
wspaniały torcik!!!
Papryczka 03.09.2013 12:32
ekstra ten tort z miśkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak