Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort migdałowo-kakaowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt.
cukier 10 łyżek
mąka 10 łyżek
rum 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały mielone 5 dkg.
kakao 2-3 łyżki
Krem:
mleko 1/2 l.
budyń czekoladowy 1 szt.na 1/2l.
masło 1 kost.
żółtko jajek 2 szt.
cukier 10 łyżek
czekolada gorzka 1 tabliczka
wiśnie kandyzowane
wiórki czekoladowe 2 łyżki
likier wiśniowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: tort migdałowo-kakaowy

oddzielić żółtka od białek a następnie żółtka utrzeć z cukrem,rumem na puszystą masę,dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia,kakao oraz zmielone migdały,całość wymieszać i odstawić,białka ubić na sztywno i połączyć z odstawionym ciastem,gotowe ciasto wylać do wysmarowanej tortownicy piec w temp.180st.ok.35min.po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.W między czasie przygotować krem do tortu,do rondelka wlać mleko i ugotować budyń wymieszany z żółtkami i cukrem zagotować i przestudzić,w makutrze utrzeć masło na puszystą masę stopniowo dodając wystudzony budyń,startą na tarce czekoladę gorzką oraz likier lub wiśniówkę aż do wyczerpania się składników,gotową masą przekładać przekrojone blaty ciasta,udekorować pozostałym kremem,wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.06.2013 23:01
Smaczny torcik
marta19 12.02.2013 15:54
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak