Tort malinowy

Tort malinowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny

    0,5 kg
  • cukier puder

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • galaretki malinowe

    2
  • mąka pszenna

    100 g
  • cukier

    100 g
  • jajka

    3
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • likier kokosowy

    1 kieliszek
  • serek mascarpone

    500 g
  • śmietana kremówka

    500 g
  • żelatyna

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    180 x2 g
  • wiórki kokosowe

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do ciasta potrzebne są dwie tortownice, mniejsza (np. 18cm) i większa (np. 23cm).
Galaretki rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia.

MASA MALINOWA:
Maliny myjemy i blend ujemy, następnie przecieramy przez bardzo drobne siteczko (aby oddzielić od owoców pestki). Do malin dodajemy 4 łyżki cukru pudru i sok z cytryny, a następnie tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do mniejszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (minimum godzinę).

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i pojedynczo żółtka. Miksujemy (ok. 5 minut) aby masa była bardzo puszysta. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całą masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut (do suchego patyczka) w 180C. Upieczone ciast ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

MASA SEROWA:
Żelatynę rozpuszczamy w 125ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ser mascarpone mieszamy z 180g cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno ze 180g cukru pudru. Ok. 4 łyżki śmietany ze schłodzoną żelatyną, gdy składniki dokładnie się połączą całą żelatynę delikatnie wlewamy do śmietany i dokładnie mieszamy. Od razu dodajemy kilka łyżek bitej śmietany do masy serowej i mieszamy trzepaczką. Dodajemy pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszamy.

Wykończenie ciasta: Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy). Połowę masy serowej wyłożyć na biszkopt. Na środku ciasta umieścić malinową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą część masy serowej. Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

joanna30

11.11.2014 21:03
Uwielbiam takie torciki z galaretką :)

Gracer

11.11.2014 09:24
super wygląda

Iwusia

10.11.2014 23:16
zjadłabym taki

Megg

10.11.2014 23:04
wspaniały torcik

ewelinapac

10.11.2014 22:32
świetne ciasto

Jadwiga/Jaga85

10.11.2014 22:30
Pyszne ciasto!

RenataZ-et

10.11.2014 21:42
bardzo apetyczny wypiek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat