tort makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • mąka

    1,5 szkl.
  • jajka

    6 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

  • na poncz

  • cukier

    2 łyżki
  • spirytus

    1 kieliszek
  • Krem:

  • biała czekolada

    2 szt.
  • śmietana 30%

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

żółtka utrzeć z cukrem,dodać aromat,białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,połączyć pianę z masą,wsypać mak,mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać,wylać do tortownicy pieć ok.40min.w temp.180st.czekoladę pokruszyć,rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić,śmietanę ubić,dodać do czekolady,wymieszać,w 1/2 l wody przegotowanej rozpuścić cukier dodać kilka kropli aromatu i spirytus,wymieszać,przestudzony biszkopt pokroić na 3 części,nasączyć ponczem posmarować masą,położyć drugi,nasączyć i posmarować i trzeci nasączyć boki i wierzch posmarować masą i udekorować,schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat