Tort makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1 szklanka
  • bułka tarta

    0,5 szklanka
  • cukier

    250 gram
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier wanilinowy

    1 paczka
  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    szczypta
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1) Mak sparzyć poprzedniego wieczoru
2) Mak odcedzić na sicie i przepuścić 2 razy przez maszynkę
3) Żółtka utrzeć z cukrami, cynamonem i goździkami
4) Dodać mak i chwilę utrzeć
5) Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą
6) Ubić pianę na sztywno
7) Pianę na przemian z bułka tartą dodawać do masy makowej, delikatnie mieszając
8) Włożyć do formy i piec 45-60 min

Na tortownicę 15 cm
piegusssek
Można przełożyć ciasto bitą śmietaną z kremówką lub kremem orzechowym bądź nie przekrawać tylko polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 22.02.2015 17:07
Apetyczna propozycja:)
Katarzyna59 22.02.2015 14:50
pyszny torcik
marcia7 22.02.2015 13:43
ciekawie ozdobiony
mzap88 22.02.2015 13:23
wow, musi byc pyszne!
kanu83 22.02.2015 12:02
Bajeczny tort
marenka 22.02.2015 11:36
Pięknie się prezentuje;)
Mietek z20 22.02.2015 11:02
Wow ,świetnie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat