Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanka
cukier 250 gram
jajko 6 sztuk
cukier wanilinowy 1 paczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
goździki mielone szczypta
masło 1 łyżeczka

Porada

Można przełożyć ciasto bitą śmietaną z kremówką lub kremem orzechowym bądź nie przekrawać tylko polać lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

1) Mak sparzyć poprzedniego wieczoru
2) Mak odcedzić na sicie i przepuścić 2 razy przez maszynkę
3) Żółtka utrzeć z cukrami, cynamonem i goździkami
4) Dodać mak i chwilę utrzeć
5) Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą
6) Ubić pianę na sztywno
7) Pianę na przemian z bułka tartą dodawać do masy makowej, delikatnie mieszając
8) Włożyć do formy i piec 45-60 min

Na tortownicę 15 cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 22.02.2015 17:07
Apetyczna propozycja:)
Katarzyna59 22.02.2015 14:50
pyszny torcik
marcia7 22.02.2015 13:43
ciekawie ozdobiony
mzap88 22.02.2015 13:23
wow, musi byc pyszne!
kanu83 22.02.2015 12:02
Bajeczny tort
marenka 22.02.2015 11:36
Pięknie się prezentuje;)
Mietek z20 22.02.2015 11:02
Wow ,świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak