Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy)

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dkg
cukier 40 dkg
jajko 9 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kasza manna 9 łyżek
jabłka 3 sztuki
margaryna 250 g
biała czekolada 125 g
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
jogurt grecki 500 g
śmietana 30% 400 ml
aromat waniliowy 1 łyżeczka
gorzka czekolada płatki do ozdoby
migdały płatki do ozdoby
mąka pszenna 1 łyżka
margaryna 1/2 łyżki
woda 1 łyżka
cukier puder ile wchłonie
aromat migdałowy do aromatu
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy)

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej sparzyć i zmielić mak. Następnego dnia zaczynamy od biszkoptu. Cukier, żółtka, margarynę utrzeć na pulchną masę.
Krok 1 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
2
Do tej utartej masy dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
3
Następnie dodać mak i starte na grubych oczkach jabłka (mocno odcisnąć z soku), kaszę manną i proszek do pieczenia.
Krok 3 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
4
Puszystą masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy (dużej).
Krok 4 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
5
Biszkopt piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.
Krok 5 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
6
Po upieczeniu dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 6 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
7
Teraz przygotować mus. Białą czekoladę rozpuścić na parze. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do wystudzenia (ale nie stężenia). Jajka z cukrem ubić na parze. Następnie wymieszać z czekoladą, potem jogurtem, dodać aromat waniliowy i żelatynę. Całość schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Ubić śmietanę i połączyć z musem. Znów wstawić na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować ozdoby z marcepanu. Margarynę rozpuścić z mąką i wodą, do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z palnika i przełożyć na stolnicę z cukrem pudrem. Zagniatać tyle cukru pudru, ile wchłonie masa, aż całość będzie biała. Na koniec dodać aromat migdałowy (kilka kropelek). Formować ozdoby na tort. W moim przypadku to były dwa auta.
Krok 7 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
8
Schłodzoną masą przełożyć biszkopty. Cały tort obsmarować z góry i po bokach. Udekorować płatkami migdałowymi z boku, gorzką czekoladą i marcepanem z góry.
Krok 8 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto
9
Tort schłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia można podarować solenizantowi. Tort jest przepyszny, biszkopt ukrywa zarówno smak maku, jak i wilgotnych jabłek, a biały mus uzupełnia jego całość. Smacznego, polecam.
Krok 9 - Tort makowo-jabłkowy z musem jogurtowo-czekoladowym (urodzinowy) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.12.2012 09:57
na pewno pyszny
mufinka1 26.12.2012 12:13
wygląda smakowicie ;)
Kasnaj 20.12.2012 20:10
pycha
pajbek 19.12.2012 17:44
Super ten torcik :-)
Babeczka 19.12.2012 12:08
Uwielbiam przygotowywać torty:)
Patrycja25 19.12.2012 10:29
świetny
cooleczka 19.12.2012 10:16
ciekawe połączenie i super te samochodziki :)
V_kuchareczka 19.12.2012 10:14
Rewelacja
cukiereczek 19.12.2012 08:55
super
ewka1978 19.12.2012 08:41
bardzo ładny
Wiesława1 19.12.2012 08:41
super
Joanna46 19.12.2012 08:32
Nigdy jeszcze nie odważyłam się użyć maku do tortu.
Konczi 19.12.2012 07:22
prezentuje się ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak