Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt makowy

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    pół szklanki
  • mak

    suchy i zmielony pół szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • olejek migdałowy

    kilka kropli

Krem

  • masło 82%

    20 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • mleko

    2 pełne szklanki
  • biała czekolada

    5 dag
  • cukier puder

    według smaku

Kulki

  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    pół szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

    do obtoczenia 2 łyżki

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    około 40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Ja proponuję upiec tort. Taki tort można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym kremem. Polecam.

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki.

2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.

4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Smacznego.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą szybko tężeje.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 01.06.2017 11:10
Dziękuję:)
Marcepanowy kącik 20.12.2016 15:01
Pięknie wygląda :)
Babeczka35 10.12.2016 21:10
Dziękuję i zapraszam:)
Ola1young 10.12.2016 14:06
poproszę o kawałek ;)
pestka 10.12.2016 12:09
wygląda pysznie
Babeczka35 09.12.2016 18:41
Dziękuję:)
Anna169Hosz 09.12.2016 09:03
Pychotka palca lizać!
Babeczka35 08.12.2016 18:40
Dziękuję:)
Bernadeta1 08.12.2016 16:37
pysznie się prezentuje
Jadwiga/Jaga85 08.12.2016 15:33
Rewelacyjne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat