Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mak suchy i zmielony pół szklanki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
olejek migdałowy kilka kropli

Krem

masło 82% 20 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
mleko 2 pełne szklanki
biała czekolada 5 dag
cukier puder według smaku

Kulki

wiórki kokosowe 10 dag
cukier 2 łyżki
mleko pół szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki

Dodatkowo

płatki migdałowe około 40 g

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą szybko tężeje.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Ja proponuję upiec tort. Taki tort można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym kremem. Polecam.

Wykonanie:

1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki.

2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.

4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.06.2017 11:10
Dziękuję:)
Marcepanowy kącik 20.12.2016 15:01
Pięknie wygląda :)
Babeczka35 10.12.2016 21:10
Dziękuję i zapraszam:)
Ola1young 10.12.2016 14:06
poproszę o kawałek ;)
pestka 10.12.2016 12:09
wygląda pysznie
Babeczka35 09.12.2016 18:41
Dziękuję:)
Anna169Hosz 09.12.2016 09:03
Pychotka palca lizać!
Babeczka35 08.12.2016 18:40
Dziękuję:)
Bernadeta1 08.12.2016 16:37
pysznie się prezentuje
Jadwiga/Jaga85 08.12.2016 15:33
Rewelacyjne ciasto
molanka 08.12.2016 13:44
apetyczna propozycja
Babeczka35 08.12.2016 13:31
Zapraszam. Mam dużo bo świeżo upieczony:)
Beatris 08.12.2016 12:34
Chętnie podstawiłabym talerzyk... Pysznie wygląda :)
Babeczka35 08.12.2016 12:27
Dziękuję i zapraszam:)
bietka 08.12.2016 11:49
cudnie się prezentuje :)
mirosława4 08.12.2016 11:20
zjadłabym kawałek
Madzai 08.12.2016 11:11
Obłędnie wygląda :)
gusia1000 08.12.2016 11:06
Znakomity tort.
Mniam 08.12.2016 10:55
Jaki apetyczny tort! A te kuleczki po prostu rewelacja!
Aleksandra/Olcia 08.12.2016 10:42
super pomysł na tort
Krystyna32 08.12.2016 10:05
bardzo apetyczny
Patrycja33 08.12.2016 09:42
pyszny torcik :)
Edith85 08.12.2016 08:53
Rewelacyjny przepis
Babeczka35 08.12.2016 08:53
Dziękuję:)
KORAL 08.12.2016 08:39
Wspaniały tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak