Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12 szt
cukier 2 szkl
mąka 12 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 30% 1,5 litra
serek mascarpone 750 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 szt
dżem 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY

Kroki postępowania

1
Biszkopt do tortu możemy upiec na różne sposoby,w okrągłej bądź prostokątnej foremce.Mój jest pieczony w prostokątnej blaszce.Możemy go upiec 3 spody osobno lub dwa grubsze i potem przekroić.

Ja składniki na ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam dwa grubsze biszkopty.Białka z 6 jajek ubić na sztywno mikserem,dodając pod koniec po trosze cukier.Jak piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku i mieszamy krótko do połączenia składników.Szklankę mąki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej,1 łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewamy .Dodajemy do masy jajecznej porcjami i mieszamy ale już za pomocą szpatułki bądź łyżki.Formę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto ,wyrównując jego powierzchnię.Wkładam formę do nagrzanego do 160 st C piekarnika i piekę ok.30-40 minut.Tak samo piekę drugi biszkopt.
Krok 1 - TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY foto
2
Upieczone biszkopty studzimy,wykładamy z blaszki odkrawając ostrym nożem od rantu blaszki,przewracamy i zdejmujemy papier.Najlepiej jak biszkopt upieczony jest dzień prędzej.Przekrawamy biszkopt poziomo na połowę ostrym długim nożem lub nożem strunowym.
Krok 2 - TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY foto
3
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl.ciepłej śmietany i odstawiamy aby napęczniała.Potem należy ją wstawić do rondelka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia,przestudzić.Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy również na sztywno dzieląc ja na dwie części dodając po 1 łyżce cukru pudru .Do ubitej śmietany dodajemy połowę żelatyny (najpierw do żelatyny dodajemy 1 łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy,żelatyna powinna być ciepła).Mieszamy krótko aby połączyła się ze śmietaną.Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Drugą część śmietany ubijamy w ten sam sposób.Dodajemy do niej odsączone i pokrojone drobno brzoskwinie.
Krok 3 - TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY foto
4
Sok z brzoskwiń łączę z wodą do nasączenia biszkoptu.
Jeden blat biszkoptu układam na sztywnym spodzie,skrapiam lekko ponczem brzoskwiniowym i smaruję dżemem (smak wg.własnego wyboru).Nakładamy część śmietany obojętnie czy z serem czy z brzoskwiniami z tym że część śmietany z serem musimy zostawić na wysmarowanie wierzchu i boków tortu.Układamy kolejne części biszkoptu(możemy przekroić na połowę każdy płat,aby się lepiej składał na kształt otwartej książki.
Krok 4 - TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY foto
5
W końcowej fazie pozostaje nam przystrojenie wierzchu.Ja do tego użyłam gotowych ozdób komunijnych z cukru oraz niejadalnych kwiatów(sztucznych),które podczas krojenia tortu zostały stopniowo zdejmowane.Trochę pracy przy nim było,ale satysfakcja jeszcze większa.Mało słodki i zjedzony do ostatniego okruszka.Polecam do samodzielnego wykonania. SMACZNEGO !
Krok 5 - TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.03.2014 09:51
wspaniały Twój tort,brawo !!!
kate.500 08.02.2014 21:31
pieknie wyglada
IZABELA29 18.01.2014 07:10
teraz juz widzę ,że to nie takie trudne
Krystyna32 17.01.2014 16:35
przepiękny !
alaaa 16.01.2014 19:19
piękny tort, zdolna jesteś
Megg 16.01.2014 10:42
przepiękny torcik
agnieszka131919 16.01.2014 08:30
ale piękny:)
olkaaa 16.01.2014 07:33
własny tort to super sprawa
Wiesława1 16.01.2014 07:01
po prostu świetny
gosia561 16.01.2014 01:44
już niedługo przyda się na komunię
Aannkaa82 15.01.2014 22:02
Naprawdę piękny :)
Paolcia 15.01.2014 21:59
smacznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak