Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny piętrowy
5 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około pieczemy ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy 3 takie biszkopty.
KREM:
1 margaryna lub masło kostka po 250g
2 jajka
półtora łyżki cukru
0,5 łyżki kakao rozpuszczone w gorącej wodzi
Spritus do smaku jak kto lubi ;P
Margarynę rozcieramy z cukrem dodajemy jajka ucieramy na jednolitą masę kolejno dodajemy kakao a na koniec spritus.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy krem z 12 takich porcji.
Wykonanie:
Na spód kładziemy biszkopt skropiony wodą z cytryną, smarujemy go dżemem agrestowym który daje nam fajny kwaskowy smaczek. Na dżem kładziemy masę kremową z orzechami i wiśniami z nalewki na to kładziemy następny biszkopt i smarujemy go masą kremową z rodzynkami namoczonymi w spritusie i kawałkami czekolady, na kolejny biszkopt i całość ładnie smarujemy samym kremem boki i górę na tak przygotowany tort rozkładamy gotową masę cukrową wcześniej rozwałkowaną lub jak kto woli obsypujemy wiórkami ale myślę że ładniej wygląda z masą cukrową. Następnie kładziemy wycięty w kwadrat kolejny biszkopt smarujemy go dżemem agrestowym i masą kremową z kawałkami ananasa, kolejny biszkopt i znów masa kremowa z kawałkami brzoskwini, na górę biszkopt i smarujemy drugie piętro masą kremową i kładziemy resztę rozwałkowanej masy cukrowej. Podaje wam moją propozycje co można dać do masy bo ja sam tak przygotowywałam ten tort, ale każdy może dać co tylko lubi, a dżem agrestowy można zastąpić porzeczkowym albo kiwi ważne żeby był lekko kwaskowy. Tor jest na około 50 osób. Życzę smacznego!!!!