Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
39 szt -
kakao
9 łyżki -
cukier kryształ
4 szklanki -
mąka pszenna
2,5 szklanki -
mąka ziemniaczna
0,75 szklanki -
margaryna lub masło
12 szt
Sposób przygotowania
5 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około pieczemy ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy 3 takie biszkopty.
KREM:
1 margaryna lub masło kostka po 250g
2 jajka
półtora łyżki cukru
0,5 łyżki kakao rozpuszczone w gorącej wodzi
Spritus do smaku jak kto lubi ;P
Margarynę rozcieramy z cukrem dodajemy jajka ucieramy na jednolitą masę kolejno dodajemy kakao a na koniec spritus.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy krem z 12 takich porcji.
Wykonanie:
Na spód kładziemy biszkopt skropiony wodą z cytryną, smarujemy go dżemem agrestowym który daje nam fajny kwaskowy smaczek. Na dżem kładziemy masę kremową z orzechami i wiśniami z nalewki na to kładziemy następny biszkopt i smarujemy go masą kremową z rodzynkami namoczonymi w spritusie i kawałkami czekolady, na kolejny biszkopt i całość ładnie smarujemy samym kremem boki i górę na tak przygotowany tort rozkładamy gotową masę cukrową wcześniej rozwałkowaną lub jak kto woli obsypujemy wiórkami ale myślę że ładniej wygląda z masą cukrową. Następnie kładziemy wycięty w kwadrat kolejny biszkopt smarujemy go dżemem agrestowym i masą kremową z kawałkami ananasa, kolejny biszkopt i znów masa kremowa z kawałkami brzoskwini, na górę biszkopt i smarujemy drugie piętro masą kremową i kładziemy resztę rozwałkowanej masy cukrowej. Podaje wam moją propozycje co można dać do masy bo ja sam tak przygotowywałam ten tort, ale każdy może dać co tylko lubi, a dżem agrestowy można zastąpić porzeczkowym albo kiwi ważne żeby był lekko kwaskowy. Tor jest na około 50 osób. Życzę smacznego!!!!
Komentarze (24)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (14)