Tort komunijny piętrowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    39 szt
  • kakao

    9 łyżki
  • cukier kryształ

    4 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    0,75 szklanki
  • margaryna lub masło

    12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt

5 jajek
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około pieczemy ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy 3 takie biszkopty.

KREM:
1 margaryna lub masło kostka po 250g
2 jajka
półtora łyżki cukru
0,5 łyżki kakao rozpuszczone w gorącej wodzi
Spritus do smaku jak kto lubi ;P

Margarynę rozcieramy z cukrem dodajemy jajka ucieramy na jednolitą masę kolejno dodajemy kakao a na koniec spritus.
Na taki tort jak na zdjęciu potrzebujemy krem z 12 takich porcji.

Wykonanie:
Na spód kładziemy biszkopt skropiony wodą z cytryną, smarujemy go dżemem agrestowym który daje nam fajny kwaskowy smaczek. Na dżem kładziemy masę kremową z orzechami i wiśniami z nalewki na to kładziemy następny biszkopt i smarujemy go masą kremową z rodzynkami namoczonymi w spritusie i kawałkami czekolady, na kolejny biszkopt i całość ładnie smarujemy samym kremem boki i górę na tak przygotowany tort rozkładamy gotową masę cukrową wcześniej rozwałkowaną lub jak kto woli obsypujemy wiórkami ale myślę że ładniej wygląda z masą cukrową. Następnie kładziemy wycięty w kwadrat kolejny biszkopt smarujemy go dżemem agrestowym i masą kremową z kawałkami ananasa, kolejny biszkopt i znów masa kremowa z kawałkami brzoskwini, na górę biszkopt i smarujemy drugie piętro masą kremową i kładziemy resztę rozwałkowanej masy cukrowej. Podaje wam moją propozycje co można dać do masy bo ja sam tak przygotowywałam ten tort, ale każdy może dać co tylko lubi, a dżem agrestowy można zastąpić porzeczkowym albo kiwi ważne żeby był lekko kwaskowy. Tor jest na około 50 osób. Życzę smacznego!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 26.01.2014 19:10
Wygląda przepięknie!
[email protected] 03.10.2013 08:30
muszę spróbować :)
m1monika 02.10.2013 14:46
piękny torcik :-)
caralajna 01.10.2013 07:07
elegancki tort
Iwusia 30.09.2013 23:35
bardzo ładnie się prezentuje
monika141 29.09.2013 15:02
ślicznie wygląda
joanna30 28.09.2013 17:41
Piękny ten tort :)
Olga_SK 28.09.2013 09:18
Piękny tort!
Lis 28.09.2013 00:20
Wygląda zachwycająco:)
sanielcia 27.09.2013 23:12
Piękny ten tort!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat