Przepis i sposób przygotowania na: Tort jogurtowy z wiśniami
Rozpuszczoną czekoladę,polewę wlać na szklaną płytkę i cienko
rozsmarować na jej powierzchni. Na chwilę przed całkowitym zastygnięciem za pomocą noża zeskrobać ruloniki,wiórka.
Ciasto:Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej,przestudzić.
Jajka,cukier puder,cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą
masę.Dodać płynną czekoladę i dokładnie wymieszać. Mąkę
połączyć z mąką ziemniaczaną,kakao,proszkiem do
pieczenia,porcjami
dodawać do ciasta,cały czas ucierając.Wyrobione ciasto wlać do
tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 25 minut w
temp.180stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy,usunąć papier,przestudzić.
Krem z wiśniami:Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.Jogurt
naturalny połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem.Ciepłą żelatynę
połączyć 3 łyżkami kremu a następnie wymieszać z resztą
kremu.Gotowy krem wymieszać z dżemem wiśniowym.
Biszkopt włożyć do tortownicy,wyłożyć krem.Wierz tortu
udekorować wiórkami czekoladowymi wedle uznania. Wstawić tort na 3 godz.do lodówki.