Tort jeżynowy z bezami

Tort jeżynowy z bezami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort jeżynowy z bazami na biszkopcie kakaowym to połączenie lekko kwaskowego smaku jeżyn, kremu kawowego, wytrawnego kakao oraz słodyczy i chrupkości bezy. Tort idealny na urodziny - dla wielbicieli niezbyt słodkich ciast, ale domowej roboty.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa kawowa:

  • masło

    10 dag
  • mleko

    1/4 litra
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • cukier

    5 łyżek
  • alkohol

    1 do smaku
  • budyń śmietankowy

    1/2 opakowania

Masa jeżynowa:

  • jeżyny

    10 dag
  • śmietanka

    660 mililitrów
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania

Dodatkowo:

  • bezy

  • jeżyny

    do dekoracji
  • borówka amerykańska

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tort jeżynowy z bezami

Ten przepis na tort jeżynowy:

  • łączy w sobie masę z kwaskowych jeżyn;
  • masę kawową;
  • ciasto kakaowe.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.

Masa kawowa:
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol.

Masa jeżynowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.

Przełożenie - warstwy po kolei:
Ciasto - masa kawowa - bezy- masa jeżynowa - ciasto - dekoracja dowolna (bezy, jeżyny, borówki amerykańskie).

Tort można obłożyć kremem jeżynowym - wtedy zrób go 2 razy więcej, jak z podanych składników.

Tort jeżynowy to jeden z pomysłów na domowy wypiek na specjalną okazję. Jeżyny mają wyjątkowy smak, który świetnie łączy się ze słodką bezą, czekoladą (kakao) oraz kawowymi nutami. Pieczesz? Sprawdź nasze sprawdzony przepisy na pyszne domowe ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

fotoviderek 10.09.2015 15:55
Niebo w gębie :)
Janina 09.09.2015 16:25
Świetne ciasteczko;)
bietka 09.09.2015 12:30
wygląda pięknie i smakowicie :)
Mniam 09.09.2015 11:58
Świetne ciasto. Smaczne i pięknie się prezentuje.
ben-ka 09.09.2015 10:07
Pyszne ciasto.
Mama niejadka 09.09.2015 09:09
Ślicznie wygląda
Madzai 09.09.2015 08:42
wygląda pięknie
Krystyna32 09.09.2015 07:42
wygląda pysznie
agnieszka214 08.09.2015 18:35
bardzo smaczny tort
Renata9 08.09.2015 17:31
Pyszny torcik :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat