Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
jaja
5 sztuk -
cukier
5 łyżek -
mąka pszenna
4 łyżki -
kakao
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa kawowa:
-
masło
10 dag -
mleko
1/4 litra -
kawa rozpuszczalna
2 łyżki -
cukier
5 łyżek -
alkohol
1 do smaku -
budyń śmietankowy
1/2 opakowania
Masa jeżynowa:
-
jeżyny
10 dag -
śmietanka
660 mililitrów -
galaretka truskawkowa
2 opakowania
Dodatkowo:
-
bezy
-
jeżyny
do dekoracji -
borówka amerykańska
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Tort jeżynowy z bezami
Ten przepis na tort jeżynowy:
- łączy w sobie masę z kwaskowych jeżyn;
- masę kawową;
- ciasto kakaowe.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.
Masa kawowa:
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol.
Masa jeżynowa:
Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.
Przełożenie - warstwy po kolei:
Ciasto - masa kawowa - bezy- masa jeżynowa - ciasto - dekoracja dowolna (bezy, jeżyny, borówki amerykańskie).
Tort można obłożyć kremem jeżynowym - wtedy zrób go 2 razy więcej, jak z podanych składników.
Tort jeżynowy to jeden z pomysłów na domowy wypiek na specjalną okazję. Jeżyny mają wyjątkowy smak, który świetnie łączy się ze słodką bezą, czekoladą (kakao) oraz kawowymi nutami. Pieczesz? Sprawdź nasze sprawdzony przepisy na pyszne domowe ciasta.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)