Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jednorożec

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tort został przełożony powidłem oraz bitą śmietaną. Grzywa jednorożca została zrobiona z kremu maślanego, natomiast róg i uszka z masy piankowej. Taki tort na pewno będzie zaskoczeniem i posmakuje każdemu. Jego wygląd na pewno przyciągnie uwagę, a uśmiech solenizanta będzie niezapomniany.

Składniki:

Składniki na 3 biszkopty:

jajko 2 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki

Składniki na krem:

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 150 mililitrów
galaretka 1 opakowanie
woda gorąca 250 mililitrów

Składniki na krem maślankowy:

masło 82% 200 gramów
cukier puder 165 gramów
mleko 3 łyżki
sok z cytryny 2 mililitry
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta

Masa piankowa:

Pianki marshmallow 40 gramów
cukier puder 100 gramów
woda gorąca 1 łyżka

Dodatkowo:

gorzka czekolada 3 dag

Porada

W składnikach: galaretka - owoce leśne. barwniki: niebieski, fioletowy, różowy. W masie piankowej 2 patyczki do szaszłyków. Dodatkowo: powidło śliwkowe według uznania, - mąka ziemniaczana do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jednorożec

1. Biszkopt: najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
2. Oczy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy. Oczy odkładamy do zastygnięcia.
3. Masa piankowa: Pianki wraz z gorącą wodą i połową cukru pudru rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodajemy pozostałą część cukru pudru i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Masa na początku będzie klejąca, ale podczas studzenia stanie się bardziej plastyczna. Podczas formowania do podsypywania używamy mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy uszy i róg. Jeden patyczek do szaszłyków przecinamy na pół i uszy oraz róg nabijamy właśnie na patyczki.
4. Krem: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Galaretkę studzimy. Lekko tężejącą stopniowo wlewamy do bitej śmietany przy tym ubijając.
5. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami i wkładamy na 2 minutki do lodówki.
6. Składanie: Biszkopty smarujemy powidłem, a następnie przekładamy kremem. Boki Tortu smarujemy kremem maślanym. Z kolorowego kremu maślanego wyciskamy za pomocą rękawów cukierniczych grzywę jednorożca. Nakładamy oczy z czekolady. Na koniec wbijamy róg i uszy.
7. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak