Przepis i sposób przygotowania na: Tort Izabela
*galaretka agrestowa - 1 sztuka
*bita śmietana do ozdoby .
*dowolne owoce do ozdoby
Ubijamy białka na sztywno ,dodajemy cukier ,a po chwili żółtka .Wsypujemy powoli mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.Mieszamy delikatnie .Wylewamy do wyłożonej folią aluminiową tortownicy i pieczemy w 175* C przez 35 minut .Po lekkim wystudzeniu obracamy biszkopt do góry dnem i ściągamy form.e
BEZA:
Z białek ubijamy sztywna piane .dodajemy cukier i wiórka .Pieczemy w tej samej tortownicy do biszkopt w temp 180& C przez 25 minut .
KREM:
Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody .Brzoskwinie odcedzamy z soku .Sok z cukrem gotujemy w rondelku .Do niego wlewamy rozrobione budynie z dodatkiem mąk i żółtek .Gotujemy ten sposób gęsty budyń .Gdy wystygnie dodajemy do niego miękką margarynę najlepiej Kasie.
Galaretkę agrestową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części ,dwie spodnią i wierzchnia zachowujemy ,środkowa możemy dać dzieciom do zjedzenia. Na blacie czy okrągłej podstawce układamy jeden blat biszkoptu .Moczymy ponczem .Nakładamy trochę kremy ,następnie pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykrywamy beza .Nakładamy znów krem i wylewamy galaretkę agrestową prawie zastygnięta .Nakładamy blat biszkoptowy .Smarujemy kremem,Ozdabiamy dowolnymi owocami i bitą śmietaną .