Tort Izabela

Tort Izabela

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

    1
  • jajka

    6 szt
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • poncz

  • herbata czarna

    400 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • budyń czekoladowy

    2 szt
  • margaryna

    375 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtka

    5 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
  • białka

    5 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • wódka

    25 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*wiórka kokosowe - 1 szklanka
*galaretka agrestowa - 1 sztuka
*bita śmietana do ozdoby .
*dowolne owoce do ozdoby
Ubijamy białka na sztywno ,dodajemy cukier ,a po chwili żółtka .Wsypujemy powoli mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.Mieszamy delikatnie .Wylewamy do wyłożonej folią aluminiową tortownicy i pieczemy w 175* C przez 35 minut .Po lekkim wystudzeniu obracamy biszkopt do góry dnem i ściągamy form.e
BEZA:
Z białek ubijamy sztywna piane .dodajemy cukier i wiórka .Pieczemy w tej samej tortownicy do biszkopt w temp 180& C przez 25 minut .
KREM:
Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody .Brzoskwinie odcedzamy z soku .Sok z cukrem gotujemy w rondelku .Do niego wlewamy rozrobione budynie z dodatkiem mąk i żółtek .Gotujemy ten sposób gęsty budyń .Gdy wystygnie dodajemy do niego miękką margarynę najlepiej Kasie.
Galaretkę agrestową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części ,dwie spodnią i wierzchnia zachowujemy ,środkowa możemy dać dzieciom do zjedzenia. Na blacie czy okrągłej podstawce układamy jeden blat biszkoptu .Moczymy ponczem .Nakładamy trochę kremy ,następnie pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykrywamy beza .Nakładamy znów krem i wylewamy galaretkę agrestową prawie zastygnięta .Nakładamy blat biszkoptowy .Smarujemy kremem,Ozdabiamy dowolnymi owocami i bitą śmietaną .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

08.01.2014 09:12
wygląda smakowicie

pawlito

08.12.2013 09:55
uwielbiam takie słodycze chętnie bym się dołączył

smakowita

20.06.2013 11:10
tort rewelacyjny i szkoda taka ,że się nie wprosiłam na imprezkę ;)

Aneta41

22.04.2013 11:31
bardzo apetycznie wyglada

Bernadeta1

23.02.2013 10:53
smaczny torcik

zdzislawa2

05.04.2012 14:16
sliczny

misia53

26.11.2011 00:56
oj, torty to ja lubię!!!

Wacław

31.08.2011 13:29
bardzo apetyczny tort aż slinka leci,b.dobra z Pani kucharka !

IlonaAlbertos

22.07.2011 23:13
Wygląda wspaniale.

Iwusia

21.07.2011 21:53
wspaniały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat