Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Biszkopty
1 -
jajko
6 szt -
mąka tortowa
1 szkl -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier
1 szklanka -
poncz
-
herbata czarna
400 ml -
cukier
2 łyżeczki -
budyń czekoladowy
2 szt -
margaryna
375 g -
mąka pszenna
1 łyżka -
cukier
3 łyżki -
żółtko jajek
5 szt -
brzoskwinie w puszce
1 szt -
białko
5 szt -
cukier puder
1 szkl -
wódka
25 ml
Przepis i sposób przygotowania Tort Izabela
*galaretka agrestowa - 1 sztuka
*bita śmietana do ozdoby .
*dowolne owoce do ozdoby
Ubijamy białka na sztywno ,dodajemy cukier ,a po chwili żółtka .Wsypujemy powoli mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.Mieszamy delikatnie .Wylewamy do wyłożonej folią aluminiową tortownicy i pieczemy w 175* C przez 35 minut .Po lekkim wystudzeniu obracamy biszkopt do góry dnem i ściągamy form.e
BEZA:
Z białek ubijamy sztywna piane .dodajemy cukier i wiórka .Pieczemy w tej samej tortownicy do biszkopt w temp 180& C przez 25 minut .
KREM:
Budynie rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody .Brzoskwinie odcedzamy z soku .Sok z cukrem gotujemy w rondelku .Do niego wlewamy rozrobione budynie z dodatkiem mąk i żółtek .Gotujemy ten sposób gęsty budyń .Gdy wystygnie dodajemy do niego miękką margarynę najlepiej Kasie.
Galaretkę agrestową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części ,dwie spodnią i wierzchnia zachowujemy ,środkowa możemy dać dzieciom do zjedzenia. Na blacie czy okrągłej podstawce układamy jeden blat biszkoptu .Moczymy ponczem .Nakładamy trochę kremy ,następnie pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykrywamy beza .Nakładamy znów krem i wylewamy galaretkę agrestową prawie zastygnięta .Nakładamy blat biszkoptowy .Smarujemy kremem,Ozdabiamy dowolnymi owocami i bitą śmietaną .
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)