Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort egipski migdałowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
białko 8 sztuk
cukier 8 łyżek
mąka 4 łyżki
Masa I
żółtko jajek 10 sztuk
cukier biały 10 łyżek
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
esencja migdałowa 1 łyżeczka
mleko 500 ml
masło 250 gram
Masa II
śmietana 30% 400 ml
cukier kryształ 1 szklanka
migdały 100 gram
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort egipski migdałowy

Kroki postępowania

1
2 białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i 50g migdałów mielonych delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 1 - Tort egipski migdałowy foto
2
W sumie trzeba upiec 4 takie blaty.
Krok 2 - Tort egipski migdałowy foto
3
W garnku zmiksować żółtka z cukrem, dodać esencję migdałową, mąkę i mleko. Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
Masło miksować, dodając stopniowo ugotowany budyń.
Krok 3 - Tort egipski migdałowy foto
4
Cukier rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel.
Wylać szybko na papier do pieczenia i rozsmarować. Kiedy stwardnieje, połamać go na małe okruchy. Najlepiej robić to wałkiem.
Krok 4 - Tort egipski migdałowy foto
5
Migdały posiekać, uprażyć na patelni, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Wymieszać razem z migdałami i pokruszonym karmelem (karmelu zostawić trochę do ozdoby).
Krok 5 - Tort egipski migdałowy foto
6
Podzielić masę budyniową i śmietanową na cztery części. Na pierwszym blacie położyć najpierw warstwę masy budyniowej, na niej warstwę masy śmietanowej, przykryć następnym blatem. Czynności powtarzać aż do ostatniego blatu.
Krok 6 - Tort egipski migdałowy foto
7
Bok tortu pokryć cienką warstwą masy budyniowej i obsypać płatkami migdałowymi. Wierzch posypać rozkruszonym karmelem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Tort jest rewelacyjny, a chrupiące kawałki karmelu dodają mu uroku.
Smacznego !!!
Krok 7 - Tort egipski migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.07.2014 21:07
piękny i apetyczny
Krystyna32 10.01.2014 07:50
wspaniały !!!
Malinka 29.11.2013 21:48
Jak migdałowy to cały dla mnie:)
Agnieszka-87-25 20.11.2013 07:27
wow ale śliczny
Ela15 03.11.2013 14:54
bardzo fajny torcik
olkaaa 12.10.2013 09:33
wygląda zachęcająco
caralajna 10.08.2013 06:54
pyszny i efektowny :)
adelajda 30.07.2013 13:44
pyszny i rewelacyjny
Wacław 08.07.2013 09:33
na pewno został szybko zjedzony, a z checią bym go spróbował ;)
IwonaKa 28.05.2013 10:21
pycha,juz miałabym ochotę go spróbować
pestka 13.05.2013 08:45
rzadko robię torty, ale w końcu się odważę
Dorian 23.04.2013 23:06
wyglada bardzo atrakcyjnie
gacopierz23 23.04.2013 21:16
ładnie się prezentuje
rjustysia 23.04.2013 10:58
Słyszałam sporo o tym torcie, jeszcze nie robiłam, ale Twój tort wygląda bosko!
berys18 19.04.2013 07:58
bardzo piękny i bardzo smakowity
kasienka23 19.04.2013 07:41
świetny przepis!
bietka 17.04.2013 07:44
rewelacyjny tort :)
Piter 31 10.04.2013 16:11
Świetny tort.
sara1 01.04.2013 09:40
apetyczny i ciekawy
Milena87 21.03.2013 09:07
niebo w gębie :D
ONY_za_kare 19.03.2013 10:05
no szalejesz kolego ;) pycha torcik!
Łucja 18.03.2013 13:54
piekłam kiedyś taki tort i jest boski!!!! mam w planach upiec na święta :D
Andrzej8 17.03.2013 16:19
apetycznie wygląda
Poison1988 17.03.2013 14:15
wygląda cudownie a smakuję pewnie tak samo :)
pajbek 17.03.2013 12:59
Super torcik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak