Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla motocyklistów

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj przygotowałam prosty, śmietankowy z brzoskwiniami tort dla motocyklistów, na wspólną zabawę MOTO-GRILL.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 190 gramów
mąka ziemniaczana 60 gramów
cukier 150 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem śmietankowy:

śmietana kremowa 30% 1 litr
cukier puder 3 łyżki
śmietan fix 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda gorąca 40 mililitrów

Dodatkowo:

krem śmietankowy 1 opakowanie
mleko 300 mililitrów
brzoskwinie w puszce 1 puszka
dżem porzeczkowy 1 słoik
orzechy włoskie 1.5 szklanki
perełki cukrowe 100 gramów

Poncz:

woda ciepła 100 mililitrów
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla motocyklistów

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.

Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodawać śmietan fix. 3 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
Brzoskwinie odsączyć z soku na sitku, następnie pokroić w kostkę. Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu. Orzechy włoskie włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta.

Poncz: Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.

Składanie tortu:  Spodni blat nasączyć ponczem posmarować dżemem i rozłożyć część ubitej śmietany, na śmietanie ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń wciskając je delikatnie w śmietanę.
Nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym i nałożyć trzeci ostatni blat. Cały tort obsmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu, boki tortu obłożyć przygotowanymi orzechami włoskimi. Na wierzch tortu nałożyć oblat (zdjęcie) udekorować koralikami cukrowymi oraz rozetkami z ubitej śmietany.

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:38
Jest genialny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak