Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla Lenki
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka.Mąki wymieszać z kakao sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą białkową.
2.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3.
Wielkość formy 25/40. Pieczemy 40 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
4.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, dzielimy na 2 części
5.
Brzoskwinie osaczyć z soku osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
6.
Robimy masę śmietanową z mascarpone - Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan fixy, serek rozmieszać i połączyć ze śmietaną.
7.
Z biszkoptu wykroić jedynkę, dolną część nasączam sokiem z brzoskwiń,
8.
Nakładam masę kajmakową na masę nakładam masę śmietanową z mascarpone, na masę pokrojone brzoskwinie ,przykrywam 2 blatem dociskam, równam.
9.
Górę smaruję również masą kajmakową , całą jedynkę obkładam masą śmietanową z mascarpone. Obsypuję boki i górę tortu kokosem i dekoruję według uznania.Napis i różyczki zrobiłam z masy marcepanowej do której dodałam barwnika czerwonego. Niewielką część śmietany zabarwiłam też czerwonym barwnikiem aby udekorować tort.
10 .
Tort wkładam do lodówki na 3 - 4 godziny a najlepiej na całą noc.