tort dla dorosłej:)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 sztuka
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • mleko

    3 szklanki
  • cukier drobny

    5 łyżek
  • dżem malinowy

    1 słoik
  • margaryna

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
7 jajek.1,5 szklanki cukru.1,5 szklanki mąki.4 łyżki octu,2 łyżki proszku do pieczenia.Białka ubić na pianę z cukrem ,dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem ,na koniec dodać przesianą mąkę.Wymieszać . Piec ok 45 minut

Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.Można dodać jeszcze ubitą śmietankę(250 ml) z fix.


Biszkopt przekroić na 3 krążki, ,nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wódką i cukrem pudrem.Przekładać kremem i dżemem.Wierzch tortu również posmarować kremem.

Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 16.07.2012 08:22
ciekawy ;)
krokodyl 12.01.2012 00:10
a fe ;)
mikrusiak 25.11.2011 12:02
wow :) fajne :)
mikrusiak 25.11.2011 12:02
wow :) fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat