Tort czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • masło

    120 g
  • gorzka czekolada

    100 g
  • mleczna czekolada

    100 g
  • jajko

    4
  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • cukier

    9 łyżek
  • woda

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Krem:

  • masło

    250 g
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4
  • aromat rumowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: czekoladę rozpuścić na parze z wodą. Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C. Krem: masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać kilka kropli aromatu. Tort czekoladowy: ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty i przełożyć kremem. Udekorować według uznania, np. startą czekoladą i rozetkami z bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 19.09.2012 09:00
Mniam, mniam.
daria2911 23.08.2012 15:42
świetny
elficzna 23.08.2012 01:37
mmm pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat