Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło
120 g
gorzka czekolada
100 g
mleczna czekolada
100 g
jajko
4
mąka pszenna
10 łyżek
cukier
9 łyżek
woda
4 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Krem:
masło
250 g
cukier puder
1 szklanka
żółtko jajek
4
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Ciasto: czekoladę rozpuścić na parze z wodą. Dodać masło, wymieszać, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C. Krem: masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać kilka kropli aromatu. Tort czekoladowy: ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty i przełożyć kremem. Udekorować według uznania, np. startą czekoladą i rozetkami z bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 19.09.2012 09:00
Mniam, mniam.
daria2911 23.08.2012 15:42
świetny
elficzna 23.08.2012 01:37
mmm pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak