Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cytrynowy z delikatną pianką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 3 szt
cukru 10 łyżek
cukru waniliowego 1 op
mąki ziemniaczanej 4 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
soku z cytryny 1/4 szkl
zsiadłe mleko 2 szkl
truskawek 50 dag
kremówki 2 pojemniki
mięta listki
pistacje posiekane
sól
otartej skórki z cytryny 1 łyżka
mąka tortowa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cytrynowy z delikatną pianką

Jajka rozdzielić, białka ubić, wsyp 7 łyżek cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Kolejno dodawaj żółtka, wymieszaj. Wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę z cytryny, całość ponownie. Biszkopt piecz 25 minut w 175stC(na pergaminie), odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść. Sok z cytryny zagotuj z pozostałym cukrem, zdejmij z ognia. Do soku dodaj żelatynę. Następnie połącz trochę mleka i przygotowaną mieszankę. Wymieszaj z resztą zsiadłego mleka. Całość wstaw do lodówki na 30 minut. Truskawki oczyść, osusz, pokrój na połówki. Ubij na sztywno połowę śmietany, przełóż do tężejącego mleka. Wrzuć połowę truskawek, ostrożnie zmieszaj. Biszkopt przekrój w poprzek, rozsmaruj krem, przykryj drugim. Wstaw na 4 godz do lodówki. Resztę śmietany ubij, posmaruj tort, udekoruj truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak