tort chałwowy

tort chałwowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka tortowa

    30 dkg
  • masło

    30 dkg
  • cukier puder

    4 łyżki
  • jajko

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Nadzienie:

  • czekolada

    30 dkg
  • jajko

    4 szt
  • cukier kryształ

    15 dkg
  • rum

    1 kieliszek
  • śmietanka

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • chałwa

    15 waniliowa
  • herbata

    3/4 mocna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkami,do masy dodajemy po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek,powoli wszystko mieszamy.Ciasto pieczemy w 180 stopniach 25 min.Czekoladę rozpuszczamy,dodajemy śmietankę i podgrzewamy intensywnie mieszając,zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy aż masa wystygnie.Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze i studzimy.Obie masy łączymy ze sobą ,dodając pokruszoną chałwę i rum.Ciasto przekrajamy w poprzek na cztery części i nasączamy herbatą,przekładamy kremem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
danusia19671 17.06.2012 12:37
świetny przepis
Renataj 26.08.2011 21:26
Apetyczny przepis
dorotka0000025 21.08.2011 23:22
super
Krystyna32 08.08.2011 22:10
pycha
aacaac 15.05.2011 07:46
super
Krystyna32 29.04.2011 10:38
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat