Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort chałwowo-waniliowy z bezą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jajko 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
aromat śmietankowy

Na bezę

białko 3 szt
sól 1 szczypta
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Na masę chałwową

masło 300 g
chałwa 200 g
budyń waniliowy 2 szt
cukier 2 łyżki
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Do ozdoby

czekolada mleczna 100 g

Na poncz

woda ciepła 1/2 szklanki
cukier 2 łyżeczki
aromat waniliowy

Porada

Przepis na ciasto inspirowany przepisem z blogu "Śladami słodkiej babeczki." Jednak ciasto zrobiłam "po swojemu" i przepis stanowi tylko bazę mojego tortu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowo-waniliowy z bezą

Kroki postępowania

1
Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodając cukier nadal ubijać.Kiedy piana już będzie utrwalona cukrem zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st, bez termoobiegu przez 25-30 min.

Beza. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować kółko wielkości tortownicy i wyłożyć na to pianę. Nie wykładać do samych brzegów kółka bo piana urośnie. Bezę suszyć w 120 st przez 2,5-3 godziny. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i pokruszoną chałwę.
Krok 1 - Tort chałwowo-waniliowy z bezą foto
2
Z wody aromatu i cukru tworzymy poncz, którym nasączamy biszkopt.Otaczamy biszkopt metalową obręczą i wykładamy 1/2 masy chałowowej.
Krok 2 - Tort chałwowo-waniliowy z bezą foto
3
Na masę kładziemy bezę i znów masę chałwową. (kilka łyżek zostawiamy na posmarowanie boków. Odstawiamy masę do zastygnięcia. Kiedy masa zastygnie ściągamy obręcz i smarujemy boki tortu.

Czekoladę rozpuszczamy nad parą i za pomocą szprycy lub papierowego rożka ozdabiamy tort, możemy również do ozdoby dodać cukrowe srebrne kuleczki , nastepnie odstawiamy tort aby czekolada zastygła. Smaczngo.
Krok 3 - Tort chałwowo-waniliowy z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 19.09.2016 22:01
Piękny i chałwowy - mój ulubiony smak:)
sezamek 19.09.2016 20:53
smaczny torcik
Motorek 19.09.2016 17:57
super torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak