Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowo-waniliowy z bezą
Kroki postępowania
Beza. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować kółko wielkości tortownicy i wyłożyć na to pianę. Nie wykładać do samych brzegów kółka bo piana urośnie. Bezę suszyć w 120 st przez 2,5-3 godziny. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku.
Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i pokruszoną chałwę.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą i za pomocą szprycy lub papierowego rożka ozdabiamy tort, możemy również do ozdoby dodać cukrowe srebrne kuleczki , nastepnie odstawiamy tort aby czekolada zastygła. Smaczngo.