tort bezowy z truskawkami i lodami

tort bezowy z truskawkami i lodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6 szt
  • cukier

    375 gram
  • masło lub margaryna

  • bita śmietana

    1/2 litra
  • cukier

    40 gram
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • truskawki

    700 gram
  • lody waniliowe

    1 litr
  • cukier puder

  • śmietana gęsta

    1/2 litra
  • truskawki

    70 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z połową cukru,a pod koniec ubijania dosypujemy resztę cukru.Na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze formujemy krążek z polowy ubitych białek wielkości talerza,posypujemy cukrem pudrem i pieczemy nie rumieniąc w letnim piekarniku około 1 godz,w ten sam sposób pieczemy drugi krążek.Upieczone placki bezowe studzimy i równamy brzegi zachowując resztki.Placek układamy na talerzu i nakładamy wokół pięciocentymetrowy pasek folii aluminiowej a brzegi sklejamy taśmą.Na wierzchu placka układamy 2 centymetrową warstwę lodów na nich warstwę truskawek a na truskawkach resztę lodów.Wstawiamy do zamrażalnika.Drugi krążek pokrywamy jedno centymetrową warstwą bitej śmietany przybieramy truskawkami i dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki.Zamrożony placek z lodami wyciągamy zdejmujemy osłonę z folii aluminiowej boki smarujemy resztą bitej śmietany i obsypujemy pokruszonymi resztkami bez.Na wierzch układamy krążek z bitą śmietaną i truskawkami i natychmiast podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Daria14

19.05.2011 12:06
pycha

Beatris

19.05.2011 08:57
To jeden z moich ulubionych deserów. Szkoda, że nie ma zdjęcia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat