Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy na gotowym spodzie
Masę dzielimy w proporcji 1/3.
Do mniejszej ilości masy wlewamy kawę rozpuszczalną, rozcieńczoną w minimalnej ilości ciepłej wody potrzebnej do rozpuszczenia kawy.
Wlewamy mały kieliszek wódki (ilość wedle upodobań).
Mieszamy masę.
Bierzemy pierwszy krążek bezowy i smarujemy go masą kawowo - alkoholową.
Przyciskamy go drugim krążkiem bezowym i dociskamy.
Całość smarujemy jasną masą w miarę szybko, zanim zacznie tężeć.
Boki tortu obsypujemy kakaem.
Górę przyozdabiamy szprycą bądź inną metodą np. masą w woreczku foliowym, w którym robimy niewielki otwór uwalniający określoną szerokość masy, dekorując np. tak jak ja masą obręcz wokół tortu.
Ozdabiamy tort np. chrupkami czekoladowymi, orzechami itp.
Smacznego