Tort bezowy na gotowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tortu bezowego

    1 opakowanie
  • kawy rozpuszczalnej

    1 łyżka
  • wódki

    1 kieliszek
  • kakao

    do ozdoby
  • kuleczkek czekoladowych

    kilka
  • masy kupnej śmietankowej

    2 opakowania
  • mleko

  • wody

    odrobina
  • ozdób np orzechów włoskich

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy masę w proszku z mlekiem w proporcji jak podano na opakowaniu.
Masę dzielimy w proporcji 1/3.
Do mniejszej ilości masy wlewamy kawę rozpuszczalną, rozcieńczoną w minimalnej ilości ciepłej wody potrzebnej do rozpuszczenia kawy.
Wlewamy mały kieliszek wódki (ilość wedle upodobań).
Mieszamy masę.
Bierzemy pierwszy krążek bezowy i smarujemy go masą kawowo - alkoholową.
Przyciskamy go drugim krążkiem bezowym i dociskamy.
Całość smarujemy jasną masą w miarę szybko, zanim zacznie tężeć.
Boki tortu obsypujemy kakaem.
Górę przyozdabiamy szprycą bądź inną metodą np. masą w woreczku foliowym, w którym robimy niewielki otwór uwalniający określoną szerokość masy, dekorując np. tak jak ja masą obręcz wokół tortu.
Ozdabiamy tort np. chrupkami czekoladowymi, orzechami itp.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madi356 01.08.2011 23:19
rewelacyjny
marchewka 02.03.2011 23:30
bardzo ładny i na pewno smaczny
teresa18 02.03.2011 20:56
pyszna sprawa
daria899 24.02.2011 18:07
super:)
daria899 24.02.2011 18:07
super:)
daria899 24.02.2011 18:07
super:)
owca441 19.02.2011 21:48
mniam mniam
kochanyptysiu 14.02.2011 18:47
piekny!
misia53 11.02.2011 15:37
Pychota! i pomyśleć ,że ja kiedyś nie lubiłam bezów.
Tomasz17 29.01.2011 22:57
uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat