Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Barbie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 12 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
barwnik spożywczy czerwony

Lista składników

śmietana 30% 1,5 l
serek mascarpone 250 g
cukier puder
maliny świeże 500 g
dżem malinowy
sok z cytryny 1/4 szkl
fix do śmietany 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Barbie

Kroki postępowania

1
Podane składniki na biszkopt rozdzielam na pół, ponieważ piekę dwa osobne biszkopty różniące się kolorem. Jeden z nich ma mocno czerwony kolor, a drugi jasny czerwony. Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.


Najpierw oddzielam żółtka od białek. Przygotowuję sobie od razu cukier, aby nie przerywać ubijania. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier, miksuję do czasum, gdy piana ponownie stanie się gęsta i lśniąca
Krok 1 - Tort Barbie foto
2
Następnie dodaję po jednym żółtku dalej miksując. Gdy żółtka połączą się z białkami, dodaję przesianą mąkę, proszek i barwnik, całośc mieszam drewnianą łyżką "od góry do dołu" aby napowietrzyć ciasto. Każdy z biszkoptów piekę w tortownicy 24cm (wyłożonej papierem do pieczenia) w 170 stopniach przez 30 min.
Krok 2 - Tort Barbie foto
3
Po ostudzeniu przekrawam biszkopty na dwa blaty i nasączam (1/4 szklanki soku z cytryny dopełniam wodą i słodzę).
Krok 3 - Tort Barbie foto
4
Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkeim fixów, dodaję mascarpone i cukier puder do smaku. Chłodzę ją w lodówce.

Na spód tortu układam I blat ciemny, smaruję śmietaną i wykładam część malin.
Krok 4 - Tort Barbie foto
5
następnie kładę jasny blat i smaruję go dżemem malinowym oraz cienką warstwą śmietany, przykrywam to ciemny blatem
Krok 5 - Tort Barbie foto
6
Na II ciemny blat ponownie nakładam śmietanę i maliny, całość przykrywam II jasnym blatem.
Krok 6 - Tort Barbie foto
7
Górny blat delikatnie ścinam dookoła, aby nadać kształt sukni, całość smaruję śmietaną i chłodzę ok. 1 h. Z lalki barbie wyciągam nogi i wkładam ją w środek tortu. Pozostałą śmietanę barwię i dekoruję nią suknię.
Krok 7 - Tort Barbie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 30.03.2015 17:42
Cudny torcik! Wygląda jak ze snów jakiejś dziewczynki!
[email protected] 18.03.2015 17:11
piękny!!! zachorowałam na niego:)
kloruś 28.07.2014 10:21
absolutnie prześliczny... mała jubilatka musiała być zadowolona :)
Aannkaa82 27.07.2014 11:32
Idealny dla małej księżniczki :)
krokus 26.07.2014 22:32
piękny torcik
Gracer 26.07.2014 21:42
efektowny tort
gosia1988 26.07.2014 21:18
piękny tort i na pewno bardzo smaczny
Bernadeta1 26.07.2014 21:15
Super pomysł, a torcik śliczny
asiczekz 26.07.2014 20:52
piękny !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak