Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ananasowy z migdałowym krokantem.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
cukier 0,75 szkanki
mąka pszenna 0,75 szklanki
mąka ziemniaczana 0,25 szklanki
krem maślany:
masło 2 kostki
żółtko jajek 2 szt
jajko 2 szt
cukier 1 szklanka
krokant
ananas 1 puszka
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ananasowy z migdałowym krokantem.

Białka oddzielić od żółtek i schłodzić razem z miską w lodówce.
Ubić ze szczyptą soli na gładką, sztywną masę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
Utrzeć żółtka i połączyć delikatnie z białkami.
Mąki przesiać 2-3 razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
Teraz niespodzianka! Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2 razy. Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min. przy uchylonych drzwiczkach.
Następnego dnia przekroić biszkopt na 3 plastry , nasączyć sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie migdałowym krokantem. Przepis na krokant podałem już wcześniej.
KREM:
Żółtka z cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę cukrową . Na końcu ucierania dodać sok z cytryny.
Nasączone plastry biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki ananasem.
Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.

Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.
Generalnie biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy, śmietana czy dżem. Wierzch można posypać bakaliami, polać czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi owocami. Możemy biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe ciastka tortowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.03.2017 16:59
Bardzo apetyczny i zachęcający :)
Ewa104 17.11.2013 14:42
Czuję,że Twoje torty mi się dziś przyśnią.
Gabi44 16.11.2013 23:33
Wygląda pociągająco i ten krokant migdałowy.Pycha.
Rysia 16.11.2013 22:32
Piękny tort,dekoracja z miechunką taka świąteczna.
Małgorzata9 16.11.2013 21:27
pysznie wygląda
Megg 16.11.2013 18:11
przepiękny torcik
elka72 16.11.2013 17:20
Piękny i pyszny tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak