Przepis i sposób przygotowania na: Tort ananasowy z migdałowym krokantem.
Ubić ze szczyptą soli na gładką, sztywną masę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
Utrzeć żółtka i połączyć delikatnie z białkami.
Mąki przesiać 2-3 razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
Teraz niespodzianka! Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2 razy. Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min. przy uchylonych drzwiczkach.
Następnego dnia przekroić biszkopt na 3 plastry , nasączyć sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie migdałowym krokantem. Przepis na krokant podałem już wcześniej.
KREM:
Żółtka z cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę cukrową . Na końcu ucierania dodać sok z cytryny.
Nasączone plastry biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki ananasem.
Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.
Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.
Generalnie biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy, śmietana czy dżem. Wierzch można posypać bakaliami, polać czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi owocami. Możemy biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe ciastka tortowe.